Landbouwer strooit asbest uit over landbouwveld

Een landbouwer uit Oostrozebeke heeft op zijn veld in Hulste afval met asbest uitgestrooid.
Joyce Mesdag Een landbouwer uit Oostrozebeke heeft op zijn veld in Hulste afval met asbest uitgestrooid.
Een landbouwer uit Oostrozebeke heeft op zijn veld in Hulste afval met asbest uitgestrooid. Dat werd ons gemeld door buurtbewoners. Schepen Tijs Naert (Groen) bevestigt het nieuws. “Het gaat om de resten van kippenstallen die eerder waren afgebrand”, zegt Naert. “Daartussen zaten golfplaten met asbest.” 

“Van buurtbewoners kregen we te horen dat de landbouwer die resten verspreid had over het hele perceel, wellicht met de bedoeling om alles daarna om te ploegen en ‘ervan af te zijn’”, vertelt de schepen. “We zijn meteen ter plaatse geweest om de situatie te bekijken, en inderdaad: er lag overal asbest op het veld. Asbest is enorm kankerverwekkend, en vormt dus een gevaar voor de volksgezondheid. We hebben de eigenaar meteen opgedragen alles te laten opruimen door een gespecialiseerde firma. Op burgemeestersbevel werd de straat afgezet, en het veld afgespannen. Er werd ook een pv opgesteld. Zelfs vind ik het ronduit frappant dat iemand in deze tijd, wanneer iedereen maar al te goed weet hoe ongezond asbest is, dit nog doet.” De asbest moest opgeruimd zijn tegen deze week. “Maandag gaan we langs om te controleren of dat daadwerkelijk gebeurd is.”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guy goethals

  Ik woon vlakbij en die boer denkt alles te mogen. Hopelijk een zeer zware boete wegens sluikstorten en vooral wegens in direct gevaar brengen van de volksgezondheid.

 • Marie Liesbet Wellekens

  beseft die man dan niet dat hij zichzelf zeer zeker heeft besmet tijdens het uitstrooien ....... of was die zo leep om te beseffen dat misschien hij, er gezien zijn leeftijd, niet meer ziek van zou worden, en was het hem er enkel om te doen om de afvalkosten te ontglippen ....... ziekelijk gierig noem ik dat dan .......

 • chris delanghe

  Ronduit misdadig wat die gast doet! Ze zoeken een goedkope manier om van hun vergif af te geraken. Een container laten komen is blijkbaar te duur voor die gangster? Steek de boel in de fik en strooi de rotzooi op je land?. We gaan daar dan voedsel op kweken voor de bevolking .... Zijn kippestallen waren heel toevallig kort daarvoor afgebrand? Een mens kan toch pech hebben!

 • Karel Van Biezen

  Onvoorstelbaar inderdaad. Dat de man zelf ziek wordt door zijn eigen dommigheid tot daar aan toe. Het probleem is dat door handelingen van zo'n dommeriken andere mensen schade oplopen en dus ziek kunnen worden door toedoen van iemand anders. Het zelfde zie je ook bij gebruik van gifstoffen. In Nederland moet alle asbest weg zijn tegen 2024, in België doet men niets en brandt er elke week wel ergens een gebouw af met asbest met als gevolg dat de vezels overal in de omgeving verspreid geraken.

 • Lotte Mertens

  Heb echt te doen met de mensen die daar in de buurt wonen.