Harry Potter achterna: EK zwerkbal komt naar Harelbeke

Lore Badts, Laurens Grinwis en achteraan Nicholas Hirst van de Europese federatie Zwerkbal
Henk Deleu Lore Badts, Laurens Grinwis en achteraan Nicholas Hirst van de Europese federatie Zwerkbal
Zaterdag 11 en zondag 12 mei vormen de voetbalterreinen in en rond het Forestierstadion in Harelbeke het schouwtoneel voor het Europees Kampioenschap Zwerkbal. Als je graag eens supportert voor een winnend team: dit is iets voor jou. Naar het schijnt behoren onze Belgische teams tot de Europese top in deze sport, die zijn oorsprong vindt in de boeken van Harry Potter.

Zwerkbal of ‘Quidditch’ is een sport die gebaseerd is op de fictieve sport in de Harry Potter-boeken. De sport combineert elementen uit andere sporten, zoals rugby, trefbal en handbal. De ‘chasers’ proberen doelpunten te maken door een bal door een van de 3 ringen van het andere team te gooien. ‘Beaters’ kunnen hen tijdelijk buitenspel zetten door hen te raken met een bal, en de keeper moet doelpunten uiteraard proberen tegen te houden. Alles gebeurt met een stok tussen de benen. Vliegen -zoals in de boeken en films- hoort er vanzelfsprekend niet bij.

De relatief nieuwe sport wint geleidelijk aan terrein, met zelfs EK’s en WK’s. Een aantal enthousiaste zwerkballers startten vorige zomer een club op in Kortrijk, dus ver hoef je niet te lopen om ook aan het zwerkballen te slaan. Het is meteen de enige West-Vlaamse zwerkbalclub. Via Lore Badts uit Harelbeke, die actief is bij die Kortrijkse zwerkbalclub, maar ook in de nationale zwerkbalfederatie, komt het EK zwerkbal naar onze regio.

Examens

“Het was eigenlijk uit praktische overwegingen dat we geijverd hebben om het EK naar ons land te halen”, vertelt Lore. “Het EK is traditioneel in mei of juni, een periode dat veel studenten door de naderende examenperiode niet staan te springen om naar het buitenland te trekken voor een wedstrijd. Met een EK in België zouden méér Belgische zwerkballers kunnen meedoen, vandaar. Wie een locatie voorstelt aan de federatie, moet meteen ook een geschikte locatie voorleggen. Ik woon hier om de hoek, en dacht meteen aan het Forestierstadion. De stad Harelbeke was meteen bereid om mee te werken, gelukkig. Een ideale match.”

Voor alle duidelijkheid, het gaat om het EK voor ploegen. “Je hebt EK’s en WK’s waar elk land één ploeg naartoe mag sturen”, zegt mede-organisator Laurens Grinwis. “Dit is een soort van Champions League, zeg maar, waar de beste teams van elk land naartoe mogen komen. Van ons land doen er bijvoorbeeld vier teams mee. Dat van Antwerpen, Gent, Brussel en Luik.”

België bij wereldtop

De Belgische ploegen behoren tot de wereldtop. Vooral Amerika maakt het hen wel moeilijk, maar in Europa mogen we ons wel ‘heer en meester’ noemen. “Daar zijn verschillende verklaringen voor”, zegt Laurens. “Terwijl andere grote landen het moeilijker hebben om op ‘geografisch vlak’ alle beste spelers geregeld samen te krijgen om te trainen, hoeven onze spelers maar maximum een uurtje te rijden. En wij hebben ook het ‘geheime wapen’ Louis Lermytte, die nationale trainer is. Hij komt uit het basketbal en heeft zich nu volledig op zwerkbal toegelegd. Hij is ook trainer van de Antwerpse ploeg. Die zijn écht de top, maar aangezien andere ploegen zich aan Antwerpen meten, is dat goed voor het niveau van alle ploegen.”

De wedstrijden vinden telkens plaats van 8 tot 20 uur. Na de finale op zondag om 19 uur kennen we de nieuwe Europese kampioen. “Het loont zeker de moeite om langs te komen en te supporteren. Er is eten, en drinken, en je kan tot 800 sporters van 32 ploegen uit 9 verschillende landen aan het werk zien. We hebben een veldje waar kindjes zelf even kunnen proberen. Het wordt een ideale familie-uitstap.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.