Droogtrommel vat vuur in volautomatische wasserij

De brandweer rukte uit naar het wassalon.
LSI De brandweer rukte uit naar het wassalon.
Op de Gentsesteenweg in Harelbeke is vrijdagnacht brand uitgebroken in een droogtrommel in het volautomatisch wassalon van wasserij en luxenieuwkuis Perfecta. “Een week voor de opendeurdag voor ons 70-jarig jubileum”, zucht uitbaatster Jacinta Vandorpe.

Rond 2.30 uur merkten voorbijgangers rook op vanuit het wassalon. Op dat ogenblik kregen ook uitbaters Jacinta en haar echtgenoot Hans Byttebier, de derde generatie al in de familiale wasserij, een alarmmelding. “Op onze camerabeelden merkten we aanvankelijk niets op”, vertelt Jacinta. “Niet veel later zagen we veel rook. We zijn snel naar daar gereden en konden net op tijd de deur openen voor de brandweer.”

Een droogmachine is volledig verloren.
LSI Een droogmachine is volledig verloren.

In het wassalon had een droogkast vuur gevat. “Vermoedelijk heeft een klant vrijdagavond nog een droogcyclus opgestart, maar kregen de polyestervezels van het materiaal in de trommel te warm door een te hoge temperatuur of te lange droogtijd”, vermoedt de uitbaatster. “Na 21 uur sluiten de deuren automatisch en vermoedelijk is het daarna beginnen smeulen.”

Net toen de brandweer aankwam, begaf het glas van de droogtrommel het onder de hitte. “Grote schade is op het nippertje vermeden. Zowel het wassalon als het atelier achteraan zaten onder de rook, maar nadat de brandweer alles had geventileerd, was dat probleem voorbij. Er blijft alleen wat geurhinder en schade aan de droogmachine over. Het materiaal van de klant in de droogtrommel is uiteraard ook verloren. Onze opendeurdag van zaterdag 16 maart zal wel nog altijd kunnen plaatsvinden.” Op die dag kunnen geïnteresseerden tussen 14 en 18 uur tijdens een rondleiding eens kennismaken met de activiteiten van Perfecta en de werking van alle machines. Bezoekers krijgen een drankje en een hapje en een geschenk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.