Boodschap doen over de middag? Werknemers van Vyncke nemen daarvoor de ‘poolfiets’

Van links naar rechts: Bart Uytenhove, facility manager bij Vyncke, Bart Vanhauteghem die de fietsen maakte, en Emma Vanpoucke, project manager bij Vyncke.
Henk Deleu Van links naar rechts: Bart Uytenhove, facility manager bij Vyncke, Bart Vanhauteghem die de fietsen maakte, en Emma Vanpoucke, project manager bij Vyncke.
Bij energiebedrijf Vyncke uit Harelbeke staan er zes ‘gloednieuwe’ oude fietsen voor de deur die personeelsleden over de middag mogen lenen voor een kort ritje of snelle boodschap. Het is medewerker Bart Vanhauteghem die de fietsen mocht aanleveren. Met zijn bedrijfje Chasse Patatte maakt hij van oude fietskaders een compleet nieuwe fiets.

Werknemers nemen vaak de wagen over de middag om nog snel even een broodje te gaan halen. Dat zien ze niet graag bij Vyncke, een energiebedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. “Daarom wilden we hen ook de mogelijkheid geven om er met de fiets op uit te trekken tussendoor”, zegt Bart Uyttenhove. Bart Vanhauteghem, die freelance als ingenieur werkt bij Vyncke, kwam met de oplossing. Met zijn bedrijfje Chasse Patatte uit Marke maakt hij in bijberoep fietsen van oude, metalen kaders. “Fietsen uit de jaren 70 en 80 werden gemaakt met metalen kaders”, vertelt Bart. “Onverslijtbaar zijn die. Als mensen mij zo’n oud fietskader bezorgen, dan maak ik daar een compleet nieuwe fiets op maat van. Ze kunnen alles bepalen: welke kleur hun fiets krijgt, hoe hij afgewerkt wordt, welke banden, welke wielen en welk stuur hun fiets moet hebben. De prijs hangt uiteraard af van wat je wensen zijn, maar voor een budget tussen 500 en 1.500 euro kan al heel wat.”

Meer werkplezier

Bart V. ging onder meer aan de slag met twee oude kaders van zaakvoerders Peter en Dieter Vyncke. “Het concept sloeg aan”, zegt Bart V. “Het gebeurde zo vaak dat de beide ‘poolfietsen’ tegelijk uitgeleend waren, dat we er meteen nog vier extra hebben besteld bij Bart.” Het feit dat werknemers over de middag op een milieuvriendelijke manier een boodschap kunnen doen, is niet de enige troef. “Dieter en Peter vinden het belangrijk dat werknemers zich bij ons amuseren. Zo hebben we ook buiten al een Finse looppiste, een petanquebaan en een boomgaard die onze werknemers vrij mogen gebruiken. Nu kunnen ze dus ook een fiets nemen om een frisse neus te halen tijden hun pauze.”

Vyncke ontwerpt en maakt industriële verbrandingsketels die biomassa-afval en industrieel procesafval omzetten in groene energie. Het bedrijf telt meer dan 300 werknemers in vestigingen in Vlaanderen, Brazilië, Duitsland, Tsjechië, China, Thailand en Maleisië.