Beschadiging auto’s tijdens burenruzie verjaard

Omdat hij regelmatig krassen in zijn auto's zag getrokken, stapte een man naar de rechtbank
JEW Omdat hij regelmatig krassen in zijn auto's zag getrokken, stapte een man naar de rechtbank
De rechter in Kortrijk besliste woensdag dat hij geen oordeel kon vellen over eventuele schuld of onschuld over beschadigingen aan auto’s tijdens een burenruzie in de Kapelstraat in Hulste (Harelbeke) omdat de zaak verjaard is. Een 70-jarige vrouw moet daardoor geen straf meer vrezen.

De vrouw stoort zich samen met een andere buurvrouw aan het parkeergedrag van de man die de rechtstreekse dagvaarding uitstuurde. Dat is al drie jaar zo. De man heeft in de straat een atelier. Toen er regelmatig krassen op zijn Audi A5 of Mercedes Sprinter te zien waren, rees het vermoeden dat de buurvrouwen daar iets mee te maken hadden. De man installeerde een dashcam in zijn voertuig. Daarop was te zien hoe C.H. de goot veegde maar plots tot twee keer toe over de motorkap wreef. Voldoende voor de man om naar de politie te stappen. Het parket seponeerde de zaak maar de man nam zelf het initiatief en stuurde een rechtstreekse dagvaarding uit om de vrouw toch voor de rechtbank te dagen. Zij vroeg de vrijspraak. 

“Ik heb wel eens een dode muis op zijn auto gelegd omdat hij die zelf in de voortuin had gegooid, maar meer niet”, vertelde de vrouw snikkend. “De woning van mijn overleden ouders ligt in die straat maar ik zal het noodgedwongen moeten verkopen. Ik voel me er niet meer veilig en bekeken. Ik installeerde al slotjes aan de deur en stelde vast dat hij me in de woning fotografeert.” De hele discussie voor de rechtbank draait nu door de verjaring van de feiten op een sisser uit. Beschadiging van goederen is een overtreding die al na één jaar verjaart.