Al spelend verkeersregels leren

BUURTCOMITÉ ORGANISEERT LEUKE DAG MET ZEPPE & ZIKKI VOOR 550 SCHOLIEREN

De kinderen deden tijdens de Verkeersdag de polonaise op de Generaal Deprezstraat.
Joyce Mesdag De kinderen deden tijdens de Verkeersdag de polonaise op de Generaal Deprezstraat.
550 leerlingen van de twee basisscholen in Stasegem hebben gisteren een hele dag al spelend bijgeleerd over verkeersveiligheid. Stasegemdorp en de Generaal Deprezstraat werden autovrij gemaakt en buurtcomité Veilig Deprez had zelfs de bekende verkeersfiguurtjes Zeppe & Zikki uitgenodigd.

Enkele buurtbewoners verenigden zich enkele maanden geleden in buurtcomité Veilig Deprez om de verkeersveiligheid in hun Generaal Deprezstraat te verbeteren. Sinds september is dankzij het comité eenrichtingsverkeer ingevoerd in de straat. "We wilden nog meer inspanningen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren", vertellen Tijs Naert en Virginie Meesseman. Het comité diende daarom een project in bij de Koning Boudewijnstichting en won vijfduizend euro.


Het comité gebruikte dat geld om er een 'Verkeersdag' mee te organiseren. De Generaal Deprezstraat en Stasegemdorp werden verkeersvrij gemaakt en de 550 kinderen van Stedelijke Basisschool Zuid en de Sint-Augustinusschool konden er een hele dag ravotten. Er was een fietsparcours met gekke fietsen, kinderen konden een kijkje nemen in een ambulance, ze konden in een vrachtwagen ervaren wat een dode hoek is, er waren springkastelen,... Veilig Deprez had zelfs de populaire verkeersfiguurtjes Zeppe & Zikki uitgenodigd, met hun vriendjes Ayan, Otto en Belle en die dansten samen met de kinderen.

Marwa Gassy en Maya Dooms beleefden een leuke dag.
Joyce Mesdag Marwa Gassy en Maya Dooms beleefden een leuke dag.

Dode hoek

"We zijn blij dat dit georganiseerd wordt voor onze kinderen", zegt mama Caroline Christiaens. "Onze dochters zijn vooral enthousiast dat ze eens op straat mogen spelen. Wij zijn blij dat ze al spelend bijleren over het verkeer. We mogen nog zo vaak zeggen dat een dode hoek gevaarlijk is, hier kunnen ze het zelf zien."


Buurtbewoonster Els Buysens had haar oude Volkswagen ter beschikking gesteld en de kinderen mochten die beschilderen. "Het was superleuk vandaag", vinden Marwa Gassy en Maya Dooms van het zesde leerjaar van de Sint-Augustinusschool. "We hebben veel bijgeleerd en we hebben ons geen moment verveeld."


"Ik heb het meest bijgeleerd over de dode hoek", vertelt Marwa. "Die was groter dan ik had gedacht."

Zeppe & Zikki en hun vriendjes Ayan, Otto en Belle waren er ook.
Joyce Mesdag Zeppe & Zikki en hun vriendjes Ayan, Otto en Belle waren er ook.
Tijs Naert en Virginie Meesseman van het buurtcomité.
Joyce Mesdag Tijs Naert en Virginie Meesseman van het buurtcomité.