78 werknemers op straat gezet

INTERIEURBEDRIJF DESCAMPS FAILLIET VERKLAARD

Maxime Petit
Interieurbedrijf Descamps Interieurs is failliet. In totaal verliezen 78 personeelsleden hun job.

Interieurbedrijf Descamps stond jarenlang in voor het ontwerp en de realisatie van meubel-, schilder- en schrijnwerk van residentiële en commerciële projecten in binnen- en buitenland. Het was Roeland Descamps, die in 2014 overleed, die in 1968 het bedrijf startte. De eenmanszaak groeide uit tot een prestigieus decoratiebedrijf, dat in haar gloriejaren zelfs meer dan 100 mensen tewerk stelde. Ook grote namen uit de modewereld zoals Natan, Louis Vuitton en Dior deden voor hun winkels in België en Frankrijk graag een beroep op 'Descamps Interieurs', dat een showroom heeft in de Voorstraat in Kortrijk.

Geen goede sfeer

Het einde van Interieurbedrijf Descamps betekent meteen ook het einde van de zusterbedrijven D'Colors en D'Finishing. Die tellen respectievelijk 37, 23 en 18 personeelsleden. In totaal belanden dus 78 personeelsleden op straat. "De laatste paar maanden zijn hier wel eens wat werknemers van Descamps over de vloer gekomen, om hun hart even te luchten, zich te informeren over hun rechten en plichten", zegt Gianni De Vlaminck, secretaris bij ABVV.


"Sinds het bedrijf twee jaar geleden is overgenomen, was de sfeer er niet meer zo goed. De samenwerking tussen personeelsleden liep wat stroever, er was veel meer personeelsverloop, er waren veel meer discussies dan voor die overname. Eén werknemer die er echt al vele jaren werkte is recent opgestapt omdat hij zich niet meer gewaardeerd voelde. En dat terwijl we vóór die overname nog nooit slechte signalen hadden gekregen van Descamps."

Verrassend nieuws

Toch kwam het nieuws over het faillissement al bij al als een verrassing bij vakbond ABVV.


"Zo zijn er nooit klachten geweest van personeelsleden over een laattijdige uitbetaling van het loon, bijvoorbeeld. Blijkbaar moet er toch wel te weinig werk binnen gekomen zijn de laatste tijd. Hoe dat komt, is moeilijk in te schatten. Descamps heeft altijd een goeie naam gehad."


Philip Ghekiere en Virginie Bailleul zijn aangeduid als curatoren. Er wordt in eerste instantie gezocht naar een overnemer voor het bedrijf. (JME)