"We zijn nog erg bang voor naschokken"

KOPPEL VAST OP KOS OMDAT VROUW ARM BRAK TIJDENS AARDBEVING

De dag voor de aardbeving in Kos was de sfeer nog opperbest bij Frank Vanderbrugghen en Marleen Ketels.
Alexander Haezebrouck De dag voor de aardbeving in Kos was de sfeer nog opperbest bij Frank Vanderbrugghen en Marleen Ketels.
Frank Vanderbrugghen (52) en Marleen Ketels (58) waren nog maar twee dagen aangekomen in Kos toen er een zware aardbeving plaatsvond. Het koppel wil sindsdien zo gauw mogelijk naar huis. "Maar omdat mijn vrouw haar arm gebroken heeft, mag ze van de dokter nog niet vliegen", vertelt Frank vanuit Griekenland.

Frank Vanderbrugghen (52) en zijn echtgenote Marleen Ketels (58) uit Harelbeke willen al sinds eind vorige week na de zware aardbeving in het Griekse Kos zo snel mogelijk naar huis. Ze beleefden enkele bange momenten toen 's nachts plots de aarde begon te beven in Kos, twee dagen na hun aankomst.


"Door de schok en de tsunami die daarmee gepaard ging, liep het zwembad in de binnentuin over. Het water was tot in de slaapkamer gekomen.


We hadden het water opgemerkt en probeerden te vluchten. Maar terwijl we naar buiten liepen, is Marleen uitgegleden over de gladde vloer. Ze brak hierbij haar arm en zit nu tot aan haar oksel in het gips. In het ziekenhuis van Kos was het één grote chaos. Omdat ze ons daar niet konden helpen, werden we al snel overgevlogen naar een ziekenhuis in Athene." Frank en Marleen wilden zo snel mogelijk naar huis terugkeren uit schrik voor naschokken. "Maar van de dokters mag Marleen niet vliegen. Als mijn vrouw met die armbreuk zou vliegen naar huis, dan kan ze door drukverschillen die lang aanhouden verlamd raken in haar arm. We hadden dus geen enkele keuze om te blijven."

Marleen werd in een vliegtuig van Flying Doctors naar Athene overgebracht, waar ze nu in het ziekenhuis verblijft.
Alexander Haezebrouck Marleen werd in een vliegtuig van Flying Doctors naar Athene overgebracht, waar ze nu in het ziekenhuis verblijft.

Nachtmerrie

Frank en Marleen zijn nog niet bekomen van de schrik.


"Ik kan amper beschrijven hoe dat voelde om middenin de nacht wakker geschud te worden en alles te horen vallen en verschuiven. Dat was voor ons beiden een ware nachtmerrie. De eerstvolgende nacht hebben alle hotelgasten buiten in de voortuin van het hotel geslapen, binnenin was alles verwoest en onder water gelopen. Daarna werden we met een vliegtuig van Flying doctors naar Athene gebracht. Daar kon ik de eerste nacht bij Marleen in het ziekenhuis slapen. Nu slaap ik in een hotel op twee kilometer van het ziekenhuis. Gisteren werd Marleen vier uur lang geopereerd. Normaal zouden we woensdag kunnen terugkeren. Helemaal zeker zijn we dat morgen (vandaag, red.) pas als we een positief advies krijgen van de dokters. Thuis zal Marleen wellicht nog een lange tijd moeten revalideren."