"Met jongdementie kan je nog bergen verzetten"

KOPPEL TREKT HIMALAYA IN VOOR DOCU OVER ALZHEIMER

Winnie staat links van het bordje, met de rooie jas, Christophe staat uiterst links, bovenaan. De andere twee koppels : Luc Van hamme en Katrien Lesage uit Kontich en Hendrik Crum en Aline Menthen uit het Nederlandse Velp.
Foto Joyce Mesdag Winnie staat links van het bordje, met de rooie jas, Christophe staat uiterst links, bovenaan. De andere twee koppels : Luc Van hamme en Katrien Lesage uit Kontich en Hendrik Crum en Aline Menthen uit het Nederlandse Velp.
In de documentaire 'De beklimming van de berg Alzheimer' is te zien hoe Christophe Naessens (62) en Winnie Naessens (58) uit Stasegem op Nepal-expeditie trekken, samen met twee koppels waarvan de man, net als Christophe, aan dementie lijdt. De film moet lotgenoten tonen dat mensen met jongdementie soms nog bergen kunnen verzetten.

De documentaire, die in boek- en filmvorm werd uitgebracht, is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. "Op de dag dat je de diagnose jongdementie krijgt, verdwijnen alle zekerheden", zegt Jurn Verschraegen, directeur bij het expertisecentrum. "Je raakt je werk kwijt, je sociaal leven krijgt een flinke deuk, je toekomstplannen worden door elkaar geschud... Er is vooral veel angst, schaamte ook, en de kans is ook een stuk groter dat je als patiënt in isolement raakt."

Sociaal contact

Maar het hoeft niet zo te zijn, zegt Jurn. "Je mag je niet opsluiten. Los van het feit dat je heel veel dingen mist, moet je net zo actief als mogelijk blijven om dementie tegen te gaan. Hoe meer prikkels, en hoe meer sociaal contact, hoe beter voor je geest. En er is nog veel meer mogelijk dan mensen soms denken. Met de juiste ondersteuning kunnen patiënten met jongdementie soms nog bergen verzetten."

"Inspireren"

Om die boodschap duidelijk te maken, nam Expertisecentrum Dementie Vlaanderen eind 2015 drie koppels mee naar Nepal, om er een berg in de Himalaya te beklimmen. "Als een trektocht door de Himalaya nog mogelijk is met jongdementie, dan is een uitstapje naar pakweg de Ardennen zéker nog een mogelijkheid", zegt Jurn. "Die boodschap willen we brengen, en via ons film- en boekverslag van de reis lotgenoten inspireren het beste uit hun leven te halen."


Winnie Vandendriessche en Christophe Naessens uit Stasegem waren een van de geselecteerde koppels. "We stonden er eerst wat weigerachtig tegenover om het gezicht te worden van een project als dit. Maar uiteindelijk is dat een goeie zaak geweest. Op het moment dat we op reis vertrokken, zo'n twee jaar na de diagnose, hadden we nog maar heel weinig mensen en klanten verteld over de gezondheidstoestand van Christophe. Die documentaire heeft ons een extra zet gegeven om te communiceren met onze omgeving."

Eigen zaak

Christophe startte in 1978 met een Argentakantoor in Zwevegem. In 1990 stapte zijn echtgenote Winnie, die hij kende van op een scoutskamp in hun tienerjaren, mee in het bedrijf. "Dat we een eigen zaak hebben, betekende voor ons een groot voordeel. Als je in dienstverband werkt, stopt je professionele carrière na je diagnose abrupt. Christophe heeft zich nog heel lang nuttig kunnen maken in de zaak. En ook nu nog, komt hij elke dag mee. Al is het maar voor het contact met de klanten."


Het koppel probeert, ondanks de dementie van Christophe, elke dag positief te blijven. "Het is moeilijk, soms", zegt Winnie.


"Er zijn heel wat praktische beslommeringen waar we mee geconfronteerd worden. Ik kan nooit meer eens snel alleen op boodschappen, om maar een voorbeeld te geven. Maar het lastigst heb ik het, als ik zie hoe Christophe het zelf moeilijk heeft, dat er weer iets niet lukt, of dat het besef hem overvalt dat het nooit meer beter wordt. Maar hij zegt -gelukkig- heel vaak nog aan het einde van het dag 'dat het toch weer een goeie dag is geweest'. Dat geeft ons moed om door te gaan."