"Eerbetoon aan zij die strijd verloren hebben"

SCHEPEN FIETST 1.000 KM IN 4 DAGEN VOOR KOM OP TEGEN KANKER

Schepen Michaël Vannieuwenhuyze wil met zijn deelname de zoon van Veerle Debaets en Filip Vanwijnsberghe eren.
Deleu Schepen Michaël Vannieuwenhuyze wil met zijn deelname de zoon van Veerle Debaets en Filip Vanwijnsberghe eren.
De Harelbeekse schepen Michaël Vannieuwenhuyze gaat in mei de 1.000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker in zijn eentje fietsen. Als eerbetoon aan Michiel Vandenberghe, de zoon van vrienden, die in 2010 overleed aan kanker. "En bij uitbreiding voor alle Harelbekenaren die de strijd tegen kanker hebben verloren."

Bij de 1.000 kilometer van Kom Op Tegen Kanker verdelen teams van maximum acht mensen duizend kilometer onder elkaar. Elke dag fietst iemand 250 kilometer, vanuit Mechelen richting een andere stad en terug. Om deel te mogen nemen, moet elk team vijfduizend euro inzamelen ten voordele van KOTK. Michaël Vannieuwenhuyze heeft in het verleden al vier keer deelgenomen met een team. Was het niet op de fiets, dan wel langs de zijlijn om geld in te zamelen voor het team. "Ik vind de 1.000 km een prachtevenement. Het brengt mensen samen, het is een duw in de rug voor iedereen die vecht tegen kanker en een prachtig eerbetoon aan mensen die de strijd verloren hebben", legt de schepen uit. "Enkele jaren geleden ben ik aan de mouw beginnen trekken van de organisatie om het evenement naar Harelbeke te halen. Ik heb toen gezegd dat ik de 1.000 km alleen zou fietsen als het evenement naar Harelbeke zou komen. Voor Michiel, maar eigenlijk voor iedereen die de strijd tegen kanker heeft verloren. Harelbeke mag op 13 mei het evenement verwelkomen als middagstad, dus hou ik mijn woord."

Michiel Vandenberghe overleed in 2010.
Deleu Michiel Vandenberghe overleed in 2010.

Quarantaine

Michiel was de zoon van Veerle Debaets en stiefzoon van Filip Vanwijnsberghe, vrienden van Michaël. Hij overleed in 2010 op 20-jarige leeftijd. "Twee jaar daarvoor was darmkanker bij hem vastgesteld", legt Veerle uit. "De dokters gaven hem een overlevingskans van 85 tot 90 procent, dus zijn we hoopvol met zijn behandeling begonnen. Maar zijn overlevingskansen bleven maar slinken. Terwijl het ene gezwel succesvol bestreden werd, dook er elders weer kanker op."


Michiel kreeg na een tijdje leukemie, bovenop de darmkanker die hij al had. "Hij moest maanden in het ziekenhuis blijven, in quarantaine. De laatste zes maanden is hij maar één keer naar huis gemogen. We zijn al die tijd blijven hopen dat alles nog goed zou komen. Na zijn overlijden hebben we een brief gevonden in zijn portefeuille, aan ons gericht, voor als hij het niet zou halen. Hij moet het dus zelf wel aangevoeld hebben..."

5.000 euro inzamelen

"Er zijn ook nog andere mensen in mijn omgeving die de strijd tegen kanker verloren hebben", gaat Michaël verder. "Maar Michiel is mij het meest bij gebleven. Door zijn jonge leeftijd en doordat ik hem zo achteruit heb zien gaan. Die duizend kilometer alleen fietsen zal lastig zijn, ook voor iemand die zo vaak sport als ik, maar dat zal nog altijd niets zijn vergeleken met de lijdensweg die mensen met kanker moeten afleggen."


Dat Michaël die duizend kilometer alleen wil afleggen, betekent ook dat hij in zijn eentje vijfduizend euro moet inzamelen. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik er nog niet van wakker heb gelegen, over hoe ik dat ga klaarspelen. Ik start dit weekend met een pannenkoekenverkoop en gelukkig zijn er al enkele andere mensen die iets op poten willen zetten. Zo is er een 24 uren-marathon in FC 't Damberd in Bavikhove op 22 en 23 december. Iedereen die iets wil organiseren, is meer dan welkom."


"We vinden het straf dat Michaël dit wil doen", besluiten Veerle en Filip. "Die afstand is al straf en dan nog eens vijfduizend euro inzamelen... We gaan hem dan ook zoveel mogelijk helpen."