Jeugdherinneringen moeten patiënten met dementie prikkelen

Tijdens de sessies worden onder meer papiertjes tegen het raam gekleefd. 
Karolien Coenen Tijdens de sessies worden onder meer papiertjes tegen het raam gekleefd. 
Bij Residentie 'Aan de Beverdijk' onderzoekt men momenteel hoe zintuigelijke herinneringen uit de jeugd een invloed kunnen hebben op mensen met dementie.

"We willen ervoor zorgen dat hun laatste maanden geen hel zijn", vertelt projectleider Ronny Broekx van het bedrijf E-Point.


Het volledige virtuele project zou er voor moeten zorgen dat mensen rustiger worden en meer vertrouwd raken met de omgeving. Het wordt een persoonlijke aanpak waarbij elke patiënt individueel gevolgd wordt. "Om de juiste herinneringen te kiezen, worden ook onderzoekers en psychologen ingeschakeld. We gebruiken ook sensoren om te zien welke invloeden bijvoorbeeld geuren of beelden hebben op de patiënt. We willen een patiënt zo toch een thuisgevoel geven in deze steriele omgeving", legt Broekx uit.


E-Point trok met het project naar 'Aan de Beverdijk' en daar loopt nu het proefproject.


"Uiteindelijk is het de bedoeling om het product na een proefperiode van drie jaar te commercialiseren. Dan dient het mogelijk niet meer alleen voor rusthuizen, maar voor overal. Het moet een totaalbeleving worden. In september verschijnt aan de Beverdijk alvast een ruimte waarin de virtuele tuin wordt opgebouwd", besluit Broekx.