Het origineelste huwelijksaanzoek van deze zomer? Joost (31) ‘plant’ zijn vraag in maisveld tegen Belgische grens

Het huwelijksaanzoek in de mais.
Facebook Het huwelijksaanzoek in de mais.
Eén van de meest originele huwelijksaanzoeken van deze zomer moet toch het initiatief van Nederlander Joost Roothans (31) zijn. Hij tekende in een maisveld tegen de Belgische grens een model uit met het opschrift ‘Anneke, wil je met me trouwen?’. Op die plaatsen zaaide hij vervolgens maandenlang geen mais. “Ze had helemaal niets door en was uiteraard erg verrast", glimlacht Joost.

De Nederlander is afkomstig uit Schaft, een dorpje tegen het Belgische Achel. “Al jaren run ik daar een agrarisch loonwerkbedrijf. De laatste jaren werken we met een gps in een machine die de mais volgens een model kan planten”, vertelt Joost. “Omdat ik ook in mijn relatie op een punt gekomen was de volgende stap te zetten, tekende ik een ontwerp uit met oog op een huwelijksaanzoek. In april werd het maisveld ingezaaid en al snel werd duidelijk dat het goed zat.”

Controle met drone

Joost controleerde nog een keertje met een drone of het aanzoek wel duidelijk leesbaar was. Vervolgens regelde hij een vliegtuig en vloog hij met ‘zijn’ Anneke over het maisveld. “Ze had helemaal niet door waarmee ik bezig was en zei gelukkig volmondig ‘ja’. Ik kan de actie dus wel als een groot succes beschouwen. Aanvankelijk mocht ik door de coronacrisis niet de lucht in. De piloot was immers heel voorzichtig met dergelijke pleziervluchten. Omdat het ook maar een klein vliegtuigje is, konden we geen anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dankzij de versoepeling van de regels konden we uiteindelijk toch vliegen. Gelukkig is al het werk dus niet voor niets geweest.”

Joost en Anneke steken een duim omhoog tijdens hun ritje boven het maisveld.
Repro Birger Vandael Joost en Anneke steken een duim omhoog tijdens hun ritje boven het maisveld.

‘De gelukkige' is dus Anneke Lavrijsen (29) uit Reusel. Zij leerde haar toekomstige kennen in het uitgangsleven. Van het één kwam het ander en intussen vormt ze al anderhalf jaar een koppel met Joost. “Ik wist niet dat hij aan een dergelijk plan bezig was", bekent ze. “Zo’n aanzoek krijgen, is natuurlijk niet elke vrouw gegund. Daar kan je toch echt geen ‘nee’ op zeggen”, vertelt ze met een stralende glimlach. Het koppel kreeg inmiddels al tal van positieve reacties op het goede nieuws. “Vooral vanuit België, daar zitten precies veel romantische zielen", stelt Joost met een knipoog. 

Economisch verlies

We schotelden Joost meteen ook de stoute vraag voor of zijn huwelijksaanzoek niet geleid heeft tot wat minder opbrengsten. De ontbrekende mais kon immers ook niet geoogst worden. “Als je dat zo rationeel bekijkt, dan kost me dit inderdaad wel enkele euro’s. Maar kijk, als je dan in ruil gelukkig getrouwd bent, dan neem je dat er met de glimlach bij", grijnst hij. 

De trouw staat gepland in augustus 2021. “Hopelijk is tegen dan het virus helemaal bestreden”, geeft de Nederlander nog mee.