Gezocht: mensen die ‘girafjes’ willen haken voor kinderen in vluchtelingenkampen

Limburgse huismoeder komt met opmerkelijk initiatief

Marijn Welten zamelt knuffelgirafjes in voor kinderen uit vluchtelingenkampen op het eiland Lesbos in Griekenland. Ze laat die door vrijwilligers haken.
Benoit De Freine Marijn Welten zamelt knuffelgirafjes in voor kinderen uit vluchtelingenkampen op het eiland Lesbos in Griekenland. Ze laat die door vrijwilligers haken.
Marijn Welten (46), een moeder van twee opgroeiende zonen uit Hamont-Achel, heeft een zwak voor giraffen. Zo tekent de diertjes vaak (en graag) in haar vrije tijd. Voor peuters en kleuters bracht ze het boekje ‘Later als ik groot ben’ uit, waarin prenten van Gijs de Giraf staan. Nu doet ze een oproep aan mensen die in hun vrije tijd ‘Girafjes’ of ‘Gijsjes’ kunnen haken om ze te schenken aan kinderen die alleen of met hun ouders in de vluchtelingenkampen van het Griekse Lesbos verblijven. “Ik kan niet lijdzaam toekijken, mijn moederhart bloedt.”

De stichting Movement on the ground, die zorgt voor de opvang van en voorzieningen voor vluchtelingen op Lesbos, verdeelt de knuffels ter plaatse onder de kinderen. “Op televisie zie je de verschrikkelijke situaties waarin kinderen zitten wanneer ze in boten van smokkelaars aan land komen en hoe ze in de kampen (over) leven. Ik kan niet lijdzaam toekijken. Mijn moederhart bloedt”, getuigt Marijn Welten. “De angst kan je zo van de gezichten van de kinderen aflezen. Ze zijn verdrietig, hebben een trauma opgelopen en voelen zich niet veilig. Elk kind heeft het recht om in alle rust, zonder stress en angst op te groeien. Dat geldt zeker voor kinderen die alleen of met hun ouders vluchten uit hun land”, vult Marijn Welten aan.

Knuffels

De Girafjes kunnen het verschil maken. “De knuffels kunnen vriendjes zijn voor de kinderen. Ze kunnen hen troost en steun bieden in moeilijke momenten”, zegt Marijn. “Ze voelen zich veilig met een Girafje bij zich. Het zijn heel vriendelijke knuffels waartegen de kinderen praten en spontaan verhalen vertellen. Kortom, ze komen tot rust en leven op.” Marijn lanceerde op Facebook een oproep om mensen te zoeken die een Gijsje willen haken. “Een kleine 50.000 keer werd m’n post bekeken. De respons van mensen die zijn beginnen te haken, is groot en hartverwarmend”.

Respons

In alle kleuren en vormen worden ze bij Marijn Welten thuis bezorgd. Of de mensen komen hun Gijsje persoonlijk bij haar afgeven. “Geen enkel diertje ziet er hetzelfde uit”, werpt ze op. “Zo zijn sommige Girafjes verkleed als piraat of ballerina. Ze zijn heel kleurrijk met rode pootjes en sjaaltjes. Sommigen hebben zelfs jurkjes aan. Andere knuffels zijn rammelaars of maken een grappig geluidje. De mensen die er één of meerdere haken, laten hun fantasie de vrije loop.” 

Niet zelden zit er een leuke tekst bij de Girafjes. We pikken er bij wijze van voorbeeld eentje uit: “Dag klein mensje, hier is Gijs, zo ontzettend wijs! Hij geeft je hoop. Hoop is een lichtje in je hart dat vandaag moed geeft en morgen kracht!”

Wie nog een Gijsjes wil haken, kan Marijn contacteren via gijs.giraf@gmal.com.

Marijn Welten heeft al 90 Girafjes die door vrijwilligers zijn gehaakt. Ze worden naar kinderen in vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos gebracht.
Benoit De Freine Marijn Welten heeft al 90 Girafjes die door vrijwilligers zijn gehaakt. Ze worden naar kinderen in vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos gebracht.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.