Gezin met katten vindt geen nieuwe thuis

DIEREN HELPEN AUTISTISCHE KINDEREN BIJ HET VERWERKEN VAN PRIKKELS

De kinderen Luna, Damian en Duncan bij de twee katten van het gezin.
Foto PHOTO NEWS De kinderen Luna, Damian en Duncan bij de twee katten van het gezin.
Een gezin uit Hamont dreigt op 1 november dakloos te worden omdat het geen nieuwe woning vindt. Het grote probleem is dat twee autistische kindjes een therapeutische kat hebben die hen helpt bij het verwerken van prikkels. "Heel veel verhuurders lappen alle regels aan hun laars en verbieden huisdieren", zucht de mama van Damian (11), Duncan (8) en Luna (7).

Damian lijdt aan McDD, Duncan heeft klassiek autisme. Gelukkig krijgen ze thuis het gezelschap van Siepie en Lucy, de twee katten van het gezin. Het nut van de huisdieren is duidelijk: "Ze worden rustig van de katten en vinden er troost", vertelt hun mama, die vanuit het UZ Leuven werd aangemoedigd om huisdieren te zoeken omwille van de positieve werking. Het koppel is momenteel op zoek naar een nieuwe woonst, want de eigenares van hun huidige woning wil graag zelf intrekken in het huis. "Uiteraard willen we de katten meenemen naar onze nieuwe woonst, maar verhuurders stellen zelf regels op en wij moeten maar akkoord gaan. De huizenjacht is quasi onmogelijk geworden, we vrezen dat we zoals lotgenoten tijdelijk naar een camping moeten verhuizen."


Professor Steyaert van KU Leuven bevestigt dat kinderen met autisme vaak graag spelen met dieren. "Die zijn misschien iets eenvoudiger dan mensen. Of dat effect dan ook therapeutisch is, laat ik in het midden. Bij katten is daar nog geen onderzoek naar gevoerd, dus er zijn ook geen bewijzen voor. Ik sluit het zeker niet uit."

Huurcontract

Volgens juridisch beleidsmedewerker van het Vlaams Huurdersplatform Geert Inslegers is er een groeiende rechtspraak dat absolute contractuele verbodsclausules op het houden van huisdieren strijdig zijn met de bescherming van het privéleven. "Wel is het mogelijk de toestemming van het houden van huisdieren aan voorwaarden te koppelen in een huurcontract. Deze moet wel een wettelijke basis hebben. Indien het therapeutisch nut van de katten kan worden bewezen, is het verbieden van huisdieren in strijd met de antidiscriminatiewet. Vergelijk het met blinden die geen blindgeleidehond zouden mogen hebben. Het is echter moeilijk om discriminatie te bewijzen. Indien de verhuurders uitdrukkelijk deze grond zouden inroepen, kan klacht neergelegd worden bij interfederaal steunpunt voor gelijkheid Unia."

OCMW

Het koppel ging reeds ten rade bij het OCMW, maar hun inkomen ligt te hoog om op hun hulp te kunnen rekenen. "Wij zijn geen immokantoor", stelt OCMW-voorzitter Serge Vander Linden (CD&V). "Enkel wanneer mensen echt geen andere mogelijkheid meer hebben, helpen we met een tijdelijke oplossing. De enige raad die ik het gezin kan geven, is dat ze hun zoekcriteria moeten verruimen."