Drie erfgoedsites worden ontmoetingsplaatsen

Grafheuvel te Hamont-Achel.
Karolien Coenen Grafheuvel te Hamont-Achel.
De stad Hamont-Achel werkte samen met de gemeenten Bocholt en Neerpelt een toeristisch ontsluitingsproject uit rond drie erfgoedsites. “Deze zullen elk ingericht worden met een infobord en een zit- of picknickbank, zodat ze zullen uitgroeien tot ontmoetingsplaatsen”, verduidelijkt schepen van Erfgoed uit Hamont-Achel Guy Joosten (CD&V).

Terwijl in Hamont-Achel wordt gefocust op de grafheuvels aan de Haarterheide en het Pastoorsbos, gaat in Bocholt de aandacht uit naar de grafheuvels in Kaulille en ligt in Neerpelt de nadruk op het Celtic Field complex. Dit project – dat ‘Verhalen uit de bodem’ werd gedoopt – kadert in het Europees jaar voor Cultureel Erfgoed. “Er wordt binnenkort ook een erfgoedapp ontwikkeld, waar meer informatie te vinden is over de verschillende locaties. Bovendien zal er in de toekomst ook een fietsroute aangelegd worden die de verschillende sites met elkaar verbindt”, gaat Joosten verder.

Participatietraject

Op deze manier krijgt het erfgoedbeleid van Hamont-Achel een nieuw project. 'Verhalen uit de bodem’ heeft als doel het erfgoed als toeristische troef uit te spelen. Met het oog op een onderbouwd participatietraject met inwoners van de deelnemende gemeenten, worden er verschillende wandelingen en lezingen georganiseerd in Hamont-Achel, Neerpelt en Bocholt. Bedoeling is om zo diegenen die het lokale erfgoed een warm hart toedragen op te sporen en hen vervolgens in te schakelen in een ambassadeursnetwerk.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.