"Spelers beter maken. Als het kan tot op Premier League-niveau"

BRAM (24) MAAKT CARRIÈRE BIJ RSC ANDERLECHT... ALS 'DATA COACH'

Bram (midden) overloopt enkele metingen van spelersprestaties met trainer Hein Vanhaezebrouck.
Foto RV Bram (midden) overloopt enkele metingen van spelersprestaties met trainer Hein Vanhaezebrouck.
Dromen van een carrière bij RSC Anderlecht. Net als zovele anderen deed ook Bram Geers (24) uit Hamont-Achel het als kind. Een Youri Tielemans bleek hij niet te zijn, maar toch deelt hij intussen de kleedkamer met Leander Dendoncker en co. Bram is immers 'Physical coach' bij paars-wit, en werkt vooral met datagegevens. "De toekomst van het voetbal", klinkt het overtuigd.

We mogen dan wel 'Physical coach' zeggen, officieel is Bram 'Data analytics officer' bij het A-team en de U21 van de Brusselse topclub. "Een hele mond vol", lacht hij. "Samen met collega Rudger van Snick evalueer ik alle data die we via verschillende platformen binnenkrijgen. Het is mijn taak om uit die gegevens belangrijke elementen (zoals evolutie van de hartslag, red.) te filteren en die door te geven aan de medische en technische staf." Die job combineert de twintiger met een functie als lector Lichamelijke Opvoeding aan de PXL Hogeschool. En wanneer het kan, trapt hij ook zelf nog wel eens een balletje bij tweedeprovincialer Achel VV.

Extra opleiding

Dat Bram nu carrière maakt bij de voetbalploeg van zijn hart, heeft hij te danken aan zijn doorzettingsvermogen en gedrevenheid. De Achelaar volgde immers een extra voetbalopleiding aan de Vlaamse Trainersschool. Daar leerde hij wat een physical coach doet, en zo kreeg hij het profiel waar RSC Anderlecht naar op zoek bleek te zijn. "Na een aanbeveling van lesgever Joost Desender ben ik op gesprek gegaan bij Jo Van Biesbroeck, en ik kon hem blijkbaar overtuigen van mijn kunnen."


'Meten is weten', dat is tegenwoordig het mantra van Bram - en de sport in het algemeen. Voetballers die op training zomaar een balletje rondtrappen? Die tijd ligt al lang achter ons. "Als een club wil evolueren, moet er absoluut gebruikgemaakt worden van de gegevens die verzameld worden door gps-toestellen, hartslagmeters en uiteenlopende testen", legt Bram uit. "Deze waardevolle informatie analyseren en vervolgens doorspelen, geeft mij enorm veel voldoening. Ik maak op deze manier deel uit van een groter geheel. Werken bij de grootste club van het land is een kinderdroom die uitkomt. Ik draai nu mee op het hoogste niveau in België en sommige van onze spelers hebben een internationale carrière in het verschiet. Ik probeer die spelers beter te maken, waardoor ze straks misschien de stap kunnen zetten naar de Premier League of La Liga."

Geen plezierreisjes

Omdat RSC Anderlecht dit seizoen ook in de Champions League speelt, mogen de jongeren aantreden in de Youth League. Bram gaat dus mee op verplaatsing naar grootmachten zoals Bayern München, PSG en Celtic. "Maar dat zijn geen plezierreisjes, hoor", klinkt het. "We krijgen er niet veel van de omgeving te zien. We gaan van de luchthaven naar het hotel, naar het oefencomplex, en weer terug naar het hotel. De druk is er groot, want in de Youth League kan je de jeugdopleiding op de kaart zetten."


Ook andere clubs maken natuurlijk gebruik van dataverzameling. Zo kwam KRC Genk onlangs nog in opspraak omdat de staf gebruikmaakte van Whoop, een systeem dat de hartslag van spelers - indien toestemming gegeven werd - dag en nacht registreerde. Daar is Bram absoluut geen voorstander van. "Ik denk niet dat we zo ver kunnen gaan om spelers ook in hun vrije tijd te monitoren", zegt hij. "Ze worden in de club al constant in de gaten gehouden en op en top begeleid. Het lijkt me belangrijk om hen dan in hun vrije tijd de nodige rust en vrijheid te geven. Ze weten hoe ze zich professioneel moeten gedragen. Doen ze dat niet, dan weten ze ook wat de gevolgen zijn."

Babbeltje met Boeckx

Bram blijft natuurlijk ook gewoon een supporter van de sport en de ploeg. "In het begin keek ik wel op naar al die spelers die elke dag langs mijn bureau passeerden. Maar na een tijdje begin ik me er meer op mijn plaats te voelen. Jongens zoals Gerkens, Spajic en Boeckx lopen nu al eens binnen om een babbeltje met mij te slaan. Intussen krijg ik hier veel ervaring en leer ik elke dag bij. Als data-analist en physical coach kijk ik mijn ogen uit. Ik wil voortdurend bijleren en een expert worden in mijn vak."