"Er is een toekomst voor de Achelse Kluis"

FAZENDA DA ESPERANÇA NEEMT IN VOORJAAR 2018 HAAR INTREK

Ook op een typische najaarsdag zoals gisteren, komt er veel volk naar de abdij.
Mine Dalemans Ook op een typische najaarsdag zoals gisteren, komt er veel volk naar de abdij.
Na het overlijden van broeder Luc in maart dit jaar werd even gevreesd voor het voortbestaan van de Achelse abdij. Er zijn immers nog slechts twee broeders in leven. Nu heeft bisschop Patrick Hoogmartens zijn zegen gegeven voor de komst van een nieuwe katholieke gemeenschap, Fazenda da Esperança. "Zo blijft de abdij van Achel na 170 jaar een plaats van gebed en spiritualiteit", reageert hij tevreden.

De geschiedenis van de Achelse Kluis gaat ver terug: al voor de Franse Revolutie leefden er kluizenaars. In 1846 kwamen de gebouwen in handen van de trappistenmonniken van Westmalle. Ooit waren ze met 140, maar na het overlijden van broeders Charles, Joris en Luc bleven dit voorjaar enkel Luc en Gaby over. Terwijl jaarlijks nog steeds een miljoen bezoekers van een lekkere Achelse Trippel en bijhorende streekhapjes genieten, groeide de bezorgdheid rond de toekomst.


Achter de schermen was de stad intens bezig met de zoektocht. Daarbij kreeg het de hulp van abt Nathanaël van Westmalle, onder wiens bestuur de Achelse Kluis sinds 2011 valt. "De vraag van abt Nathanaël om op de site onderdak te verschaffen aan de gemeenschap Fazenda da Esperança kwam een beetje onverwachts", vertelt burgemeester Theo Schuurmans (CD&V).

Carlo (links) schenkt nog een Achelse blonde in, Jack kijkt geamuseerd toe.
Mine Dalemans Carlo (links) schenkt nog een Achelse blonde in, Jack kijkt geamuseerd toe.

Brazilië

De Fazenda da Esperança is een gesloten leefgemeenschap die dertig jaar geleden ontstond in Brazilië en intussen wereldwijd op 130 plaatsen actief is. Deze 'boerderijen van de hoop' helpen cleane mensen met een afhankelijkheidsprobleem om vanuit het evangelie hun leven weer op de rails te krijgen. De bewoners leven er in een kloosterachtige omgeving met plaats voor het gemeenschapsleven, arbeid en gebed. In totaal verblijven er ruim 2.500 mensen.

Bier blijft

"Ik ben blij dat het om een maatschappelijk project gaat", stelt mgr. Hoogmartens. "In de startfase zullen ze met een tiental mensen zijn. Zes uur per dag zullen ze werken in de tuin en herstellingen aan het gebouw uitvoeren. Bovendien zullen ze ook betrokken worden in het verenigingsleven. Dat mensen met een afhankelijkheidsprobleem in de buurt van een brouwerij zitten, is louter een toevalligheid.


Tot grote opluchting van iedereen blijkt ook dat de economische activiteiten van de Achelse Kluis behouden blijven. Brouwerij, cafetaria en winkels, iedereen zal er blijvend terecht kunnen.


Carlo Nuyts (67) uit Overpelt en Jack Mertens (89) uit Veldhoven in Nederland komen al veertien jaar elke dinsdag een Achelse Trappist drinken in de abdij.


"We hebben nooit getwijfeld aan het voortbestaan van de abdij. En maar goed ook, want dit is een prachtige plaats om eens een praatje te maken en te proeven van de gezelligheid", aldus Carlo.