Zonnige Woonst krijgt opnieuw gelijk in rechtbank: Huurder met verschillende hectaren landbouwgrond uit sociale woning gezet

Twee maanden geleden kreeg huurder met gronden in het buitenland ook al ongelijk

Etienne De Prycker en Guy van Gucht van De Zonnige Woonst.
RV Etienne De Prycker en Guy van Gucht van De Zonnige Woonst.
Sociale bouwmaatschappij De Zonnige Woonst uit Hamme heeft opnieuw een huurder uit een van hun woningen gezet nadat aan het licht kwam dat hij verschillende landbouwgronden in zijn bezit had. Op 18 juni raakten ook andere huurders ook al hun huis kwijt, nadat langdurig onderzoek duidelijk maakte dat ze eigendommen in het buitenland hadden. Op dit moment zijn er nog drie andere dossiers in behandeling. “In totaal werd er meer dan 12.000 euro genoten aan sociale huurkorting, die we zullen terugvorderen”, zegt directeur Guy Van Gucht. 

Het was nog maar enkele maanden geleden dat de vrederechter een beslissing nam om huurderS uit hun woning te zetten, nadat bleek dat ze eigendommen hadden in het buitenland. Nu is het opnieuw prijs en hebben ze een huurder uit een woning gezet, omdat hij een woning en landbouwgrond in het buitenland heeft. “Het vonnis toont heel veel vergelijkingen met het vorige vonnis van juni", zegt Van Gucht. “Opnieuw werden de bevindingen van een bureau gespecialiseerd in buitenlands vermogensonderzoek aangewend als basis in de bewijsvoering”, klinkt het. 

Geen discriminatie

De huurder in kwestie vocht de uithuiszetting aan en sprak over discriminatie en het niet respecteren van de privacy, maar dat werd door de rechtbank weerlegd. De vordering die De Zonnige Woonst dan ook indiende werd rechtsgeldig verklaard. Het is de taak van de sociale huisvestingsmaatschappij om te controleren of alles in orde is, en dat bleek hier niet het geval. 

Kortingen terugbetalen

De vrederechter heeft ook in dit vonnis zijn oordeel klaar. De huurder van het pand zal alles moeten terugbetalen wat hij verkregen heeft aan sociale kortingen. “Het bedrag loopt op tot 12.644,76 euro. Daarnaast hebben we ook 2.395 euro voor de opzoekingskosten gemaakt", zegt Van Gucht. 

De zes overtreders die in juli ongelijk kregen van de rechtbank mogen ook een terugvordering verwachten. Daar ging het om bedragen tot 15.000 euro, die de sociale huisvestingsmaatschappij zal terugvorderen. “Onze woningen zijn er niet om te misbruiken, wij zullen ons blijven inzetten tegen dit misbruik.” 

Strijd tegen fraude

De rechtbank bevestigde ook dat de aanpak van De Zonnige Woonst in de zoektocht naar fraude geen specifieke doelgroepen viseert. “Wij voeren al jaren een strijd tegen fraude, waarbij onterecht toegekende sociale huurkortingen worden teruggevorderd en ook geïnd", aldus de voorzitter. “Alle teruggevorderde sociale huurkortingen investeert De Zonnige Woonst in haar lopende nieuwbouw- en renovatieprojecten. Dit ten dienste van de personen die het echt nodig hebben", besluit Van Gucht. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Rooms

    En ik hoop dat jullie blijven doorgaan met opzoeken en uitwijzen ! Sociale woning is enkel voor wie er recht op heeft.