Vlottere overgang in brugzorghuis Mira

AZ NIKOLAAS WIL BRUG SLAAN TUSSEN ZIEKENHUIS EN THUISSITUATIE

Stefan Van den Brouck, directeur AZ Nikolaas, en Katlyn Colman, directeur Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.
Copyright : Geert De Rycke Stefan Van den Brouck, directeur AZ Nikolaas, en Katlyn Colman, directeur Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.
Brugzorghuis Mira opent volgende week de deuren in het voormalige Fabiolaziekenhuis. Met een brugzorghuis wil AZ Nikolaas een brug bieden tussen het ziekenhuis en de thuissituatie. "Voor mensen die ontslagen worden uit het ziekenhuis en voor mensen die het tijdelijk thuis niet alleen aankunnen", zegt directeur Stefan Van den Brouck.

Op de eerste verdieping van de campus Hamme van AZ Nikolaas staan voortaan twintig bedden ter beschikking voor gasten van brugzorghuis Mira.


"De laatste jaren worden patiënten in het ziekenhuis sneller ontslagen, soms nog voor ze alles thuis tijdig geregeld krijgen. Ook voor een mantelzorger is het niet altijd mogelijk om alles op tijd in orde te krijgen. Die gasten kunnen dan tijdelijk in het brugzorghuis terecht. Maar evengoed mensen die thuis wonen en het even niet aankunnen - ik denk maar aan een zware griep of iemand die chemotherapie krijgt - kunnen hier tijdelijk terecht. Met een maximum van twee maanden", zegt Stefan Van den Brouck, algemeen directeur van AZ Nikolaas.


De afdelingen geriatrie, revalidatie, het operatiekwartier en het dagziekenhuis in de campus in Hamme verhuisden de voorbije jaren al naar andere campussen van AZ Nikolaas.

Verpleegsters Martine Buytaert (l.) en Eline De Keyser (r.) maken een kamer klaar.
Copyright : Geert De Rycke Verpleegsters Martine Buytaert (l.) en Eline De Keyser (r.) maken een kamer klaar.

Pilootproject

"In 2012 voorzag minister Vandeurzen 1.500 plaatsen voor zogenaamde zorghotels: een soort hotel met wellness, bar en receptie waar ook zorg aangeboden werd. Op de Hamse campus zouden na de verhuis zestig bedden vrijkomen om zo'n zorghotel in te richten. Maar na de staatshervorming was daar geen geld meer voor. Toch waren we erg overtuigd van het concept en hebben we beslist om een pilootproject op te starten."


Dat pilootproject werd een brugzorghuis met twintig bedden, waar permanent een zorgkundige van AZ Nikolaas aanwezig is. Voor de verpleging wordt samengewerkt met het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. "Zij kunnen zoveel verpleegkundigen inzetten als er op dat moment gasten zijn. Als er slechts vier gasten zijn, hebben we minder verpleegkundigen nodig dan wanneer er twintig bedden bezet zijn", zegt Van den Brouck.

Wit-Gele Kruis

Het Wit-Gele Kruis steunt het project volledig.


"Voornamelijk om maatschappelijk relevante redenen. We willen aan de overheid laten zien dat er wel degelijk nood is aan dergelijk initiatief en dat het ook nood heeft aan financiële steun. Mensen worden vandaag heel snel ontslagen uit het ziekenhuis. Hier bieden we hen de expertise in een medische context. Met dit project wordt er een brug geslagen zodat mensen niet het gevoel hebben dat ze er, eens uit het ziekenhuis, helemaal alleen voor staan", zegt Katlyn Colman, algemeen directeur Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.


Gasten betalen 70 euro per dag voor een eenpersoonskamer of 60 euro per dag voor een plekje op een kamer van twee personen. "Voor de maatschappij een veel lagere kost dan een ziekenhuis, voor de patiënt iets duurder. Voor AZ Nikolaas kost het echter 120 euro per dag om hier een gast te verzorgen." De mutualiteiten betalen nog een deel terug.


Het pilootproject wordt binnen twee jaar geëvalueerd en dan wordt er beslist of het brugzorghuis al dan niet verder uitbreidt.


Info: www.brugzorghuismira.be.