Verffabriek focust op ecologie

BEDRIJF AAN ZWAARVELD VOORLOPER IN BELGIË

Leen De Clercq en Paul Borms in de Verffabriek.
Foto Geert De Rycke Leen De Clercq en Paul Borms in de Verffabriek.
Een houtbeits op basis van lijnzaadolie en tarwebloem? Daar draaien ze bij de Verffabriek uit Hamme hun hand niet voor om. Leen de Clerck en Paul Borms zijn momenteel de enige in België die ecologische verven verkopen. Momenteel verliest het bedrijf nog 30 procent van zijn inkomsten door de dure ontwikkeling, maar uiteindelijk zal de verf winstgevend worden.

Dagelijks werken met verf en afgeleide producten en toch milieuvriendelijk zijn. Het lijkt tegenstrijdig, maar voor Leen De Clerck en Paul Borms werd het topprioriteit toen ze de Verffabriek aan het Zwaarveld overnamen. "Toen we vijf jaar geleden begonnen met het bedrijf was het meteen de bedoeling om te focussen op duurzaam ondernemen. Dat betekent ook met minder schadelijke stoffen werken", zeggen de twee. "We geloven echt dat daar de toekomst in zit. Twee externe ontwikkelaars onderzochten niet alleen de mogelijkheden van een nieuw ecologisch product, maar ook of daar interesse en vraag naar was bij klanten." Het resultaat was positief, want het aantal klanten dat specifiek vraagt naar ecologische producten blijft stijgen. "We verbazen hen nog elke dag met wat allemaal mogelijk is", zegt Paul trots. "Soms staan ze echt versteld. Het idee dat je met lijnzaadolie, tarwebloem en nog een paar andere natuurlijke producten een houtbeits kan maken om je tuinhout te beschermen. Onvoorstelbaar, maar het lukt. En we zijn daar fier op."

Officiële regelgeving

De Verffabriek is momenteel de enige in België die met zo'n ecologische verven werkt. Daarmee loopt de onderneming flink wat jaren voor op gelijkaardige bedrijven. "Er is nog geen officiële regelgeving om met minder schadelijke stoffen te werken in verven", legt Leen uit. "Dus iedereen doet maar wat. Een strengere wet zal er ooit wel komen, maar wij wachten daar niet op. Wij hebben nu al geïnvesteerd in duurzaamheid. We merken dat onze klanten ons dat wel in dank afnemen. Ook al is de verf wel wat duurder dan elders."


Leen en Paul willen de komende jaren nog meer investeren in duurzaamheid. Zo moet binnen twee jaar ook de gewone verf van de Verffabriek ecologisch worden.

Groendak

"Maar de producten ecologisch maken, is niet het enige waar het bij ons om draait", zegt Leen. "Ook bij de inrichting van ons bedrijf staat duurzaamheid voorop. Zo zijn ook de kantoorruimtes ecologisch ingericht. Wij doen dit omdat we beseffen dat we iets moeten doen." De kantoorruimtes zijn volledig gemaakt uit vezelplaten en andere houtsoorten. Verder werden er ook warmtepompen geïnstalleerd en kwam er een groendak. Alle werknemers van het Verffabriek wonen ook in de buurt om zo het milieu te sparen. "Door als werkgever het voorbeeld te geven, merken we dat ook onze werknemers er veel meer mee bezig zijn," zegt Paul. "Het is mooi om vanuit onze werkwijze heel wat mensen te inspireren en aan het denken te zetten om groener te werken."