Uitbater 't Spaans Hof naar El Salòn del Jamòn

VANDE VOORDE ZAL STREEKPRODUCTEN VAN UNIEKE BEURS IMPORTEREN EN VERKOPEN

Jurgen Vande Voorde bij de speciale Ibericohammen in Spanje. "Het vlees moet vier jaar drogen."
Kos Jurgen Vande Voorde bij de speciale Ibericohammen in Spanje. "Het vlees moet vier jaar drogen."
Jurgen Vande Voorde, uitbater van 't Spaans Hof, heeft in Spanje een salon met Spaanse streekproducten bezocht. Hij werd als enige Belg uitgenodigd door het Spaanse ministerie van Landbouw. Hij zal de producten vanaf nu ook zelf invoeren en aanbieden in zijn restaurant.

In de Hamse bistro en tapasbar 't Spaans Hof worden Spaanse producten gebruikt die naar België komen via importhandels. Er is dus zeker een link met Spanje, maar toch weet uitbater Jurgen Vande Voorde zelf niet hoe het Spaanse ministerie van Landbouw bij hem terechtkwam. "Aanvankelijk was ik ook niet van plan om in te gaan op hun uitnodiging. Omdat ik de keuken alleen voor mijn rekening neem, zou dat immers betekenen dat ik het restaurant moest sluiten. Omdat het echter een investering is in onze toekomst en een unieke kans om mee te maken, ben ik toch gezwicht voor het aanbod", aldus Vande Voorde.

Ook met andere typisch Spaanse producten, zoals deze chorizo, maakte Jurgen kennis.
Kos Ook met andere typisch Spaanse producten, zoals deze chorizo, maakte Jurgen kennis.

Enige Belg

Jurgen mocht als enige Belg getuige zijn van 'El Salòn del Jamòn', een groot evenement waarop tweehonderd producenten uit de regio hun producten promoten. "Het gaat om streekproducten uit de regio Extramadura, aan de grens met Portugal. Vooral de bekende hesp van het Ibericovarken kwam aan bod, maar ook chorizo, olijfolie, geiten- en schapenkazen waren er te vinden. Voor het salon opende, maakte ik al kennis met dertien bedrijven. Zij vervaardigen hun producten grotendeels op een ambachtelijke manier."

Ibericolabel

Een dag later ging Vande Voorde langs bij vier bedrijven van zijn keuze. "Dat was een unieke ervaring. Ik leerde dat er heel wat misverstanden zijn, en ook veel bedrog. Vlees krijgt vaak onterecht het Ibericolabel. De echte Ibericovarkens hebben honderden hectaren om vrij rond te lopen. Ze hebben zo'n tien kilo eikels per dag nodig. Samen met de kruiden en het gras dat ze eten zorgt dat voor hun specifieke smaak", vertelt hij. "Ook het bewerkingsproces van het vlees kon ik van dichtbij bekijken. Daarna moet het vier jaar lang drogen in de berglucht."

Producten verkopen

Jurgen Vande Voorde was zo onder de indruk dat hij de producten voortaan ook wil gebruiken in zijn restaurant. "We zullen ons menu uitbreiden met een rubriek van zelf geïmporteerde producten. De klanten kunnen de olijfolie, die bij ons op tafel staat, ook kopen. Zo brengen we het pure, ambachtelijke Spanje in Hamme op tafel. Dat we zelf importeren van lokale bedrijven, heeft ook gevolgen voor de prijzen. De producten worden voor ons immers een stuk goedkoper."

Spaanse koffie

Vanaf volgende week kunnen klanten in 't Spaans Hof ook Spaanse koffie drinken. "Daarmee is het plaatje rond. 't Spaans Hof opende de deuren in 1993 en tot vandaag blijven we vernieuwen en meer ambachtelijke, Spaanse producten aanbieden." Het bezoek aan de verschillende plaatsen in Extremadura zal Jurgen niet snel vergeten. "Het is een prachtige streek, ik keer later zeker nog eens terug, samen met mijn vrouw."