Thuis-acteur opent eigen theater

OPENINGSWEEKEND ROTAHOEVE BEGINT OP 11 NOVEMBER MET DE PREMIÈRE VAN 'GELUKZOEKER'

Frank Van Erum op de binnenkoer van de Rotahoeve.
Foto Geert De Rycke Frank Van Erum op de binnenkoer van de Rotahoeve.
Acteur Frank Van Erum opent zijn eigen theater in de Broekstraat in Hamme. De Thuis-acteur wil er maandelijks een eigen productie tonen, bekende collega's een podium geven of lokaal talent aan bod laten komen. "Het is altijd mijn droom geweest om een eigen theater te openen. De hoeve die we hier in Hamme vonden, is nog beter dan ik had durven dromen."

Frank Van Erum (40) is in Vlaanderen bekend als 'Renzo' uit de Eén-serie 'Thuis'. Maar de acteur doet veel meer dan enkel zijn rolletje spelen in de reeks. Zo maakt hij samen met Mattias De Paep theater voor jongeren met theatergezelschap O'kontreir, een gezelschap dat maatschappelijk relevante thema's aanpakt en dit jaar meer dan 200 voorstellingen op de planken bracht. "Het is altijd al mijn droom geweest om een eigen theater te beginnen", zegt Van Erum. "Niets grootschalig, gewoon gezellig en bij toeval vielen mijn echtgenote en ik op deze charmante hoeve in Hamme."

Voor groot publiek

Het gezin nam drie jaar geleden haar intrek in de woning, een boerderij die gebouwd werd in de achttiende eeuw en die nog steeds zijn charme behouden heeft. "De bijgebouwen zijn ideaal om een theaterzaal in te richten. We bouwen er een podium en er is plaats voor 120 toeschouwers." De locatie ziet er eerder exclusief uit met de prachtige binnenkoer. "Het is echter niet de bedoeling om nichetheater te gaan brengen of om ons te richten op één bepaald publiek. We willen kwaliteit bieden voor een groot publiek zonder te gaan concurreren met het cultureel centrum. Collega's krijgen hier een podium voor hun try-outs voor een publiek dat bestaat uit mensen die hen niet persoonlijk kennen."

Missiegevoel

Voor de acteur en theatermaker is de opening van zijn Rotahoeve, zoals het theater heet, ontstaan vanuit een soort missiegevoel. "Tijdens een gesprek met de minister van Cultuur kwam ik te weten dat de gemiddelde leeftijd van bezoekers van culturele centra op 65 jaar ligt. Ik wil meer jonge mensen betrekken in de beleving van cultuur. Daarom houden we het prijskaartje bewust laag. Een missie die voortkomt uit O'kontreir." O'kontreir werkt steeds samen met een bestaande organisatie. "Zo werd onze laatste productie 'Sex Thing' gemaakt in samenwerking met Child Focus. Wij maken een niet-vingerwijzend noch moraalzuchtige productie en de organisatie waarmee we samenwerken zorgt dan voor een educatief pakket waarmee de scholen aan de slag kunnen."


De Rotahoeve opent voor het eerst de deuren op 11 november met de première van 'Gelukzoeker' van Bert Gabriëls. Tijdens het openingsweekend staan ook Frank Van Erum zelf en ex-Thuiscollega Janine Bisschops er samen op de planken. De maanden die volgen, zijn er onder andere voorstellingen gepland van Günther Neefs, Marleen Merckx en Leen Dendievel en van Eva de Roovere, een mooie combinatie van theater en muziek dus. Info en tickets: www.rotahoeve.be.