Nieuwe ondergrondse parking eerste maanden gratis ter kennismaking

Hamse Investeringsmaatschappij nog volop bezig met aanstelling van exploitant

Voorlopig is de parking nog gratis ter kennismaking, maar binnen enkele maanden wordt er een uitbater aangesteld.
Geert De Rycke Voorlopig is de parking nog gratis ter kennismaking, maar binnen enkele maanden wordt er een uitbater aangesteld.
In de Nieuwstraat in Hamme is de ondergrondse parking sinds kort geopend door de Hamse Investeringsmaatschappij (HIM). De bewoners en bezoekers kunnen er vanaf nu gebruik van maken. In totaal zijn er 194 parkeerplaatsen. In de toekomst wordt de parking wel betalend, maar hiervoor wordt nog naar een uitbater gezocht. “Het is wel de bedoeling om de prijs van de parking zo laag mogelijk te houden", zegt Frans Van Gaeveren. 

De ondergrondse parking aan de Nieuwstraat in Hamme telt twee verdiepingen. Op de eerste verdieping vind je 95 parkeerplaatsen, op de tweede verdieping zijn er nog eens 99 plaatsen. Hierbij zijn ook enkele plaatsen inbegrepen voor mindervaliden, elektrische wagens en voor de gemeente. Deze zijn aangeduid met een logo van een Wuiten, het symbool van de gemeente. 

Op de parking zijn er ook nog enkele vaste parkeerplaatsen voorzien voor residentie Wuitenhart een beetje verderop. De parking zal in de toekomst toegankelijk zijn van 6 tot 22 uur. De ondergrondse parking is volgens HIM uiterst gebruiksvriendelijk en daar is ook veel aandacht aan besteed. “Dit was voor ons zeer belangrijk en daar heb ik van in het begin continue op gehamerd", aldus Frans Van Gaeveren van HIM. 

Op zoek naar exploitant

“Op dit moment zijn we volop bezig met de aanstelling van een exploitant, maar dit kan zeker nog enkele maanden duren", klinkt het. “Dat het nog even kan duren is wel meteen de ideale gelegenheid om de bewoners er gratis kennis te laten mee maken. Voorlopig kan dus iedereen er parkeren.” 

Bij de aanstelling van de exploitant moeten er ook nog enkele kleine werken gebeuren. Er moeten nog slagbomen geplaatst worden, automaten moeten voorzien worden en nog enkele kleine andere ingrepen. “Dit gebeurd allemaal door de uitbater zelf en is niet onze beslissing”, klinkt het bij HIM. 

De ingang is breed en gebruiksvriendelijk, iets wat de gemeente zeer belangrijk vond.
Geert De Rycke De ingang is breed en gebruiksvriendelijk, iets wat de gemeente zeer belangrijk vond.

Prijs parking zo laag mogelijk houden

In de ondergrondse garage zijn wel al de nodige veiligheidsmaatregelen aanwezig en geplaatst. “De camerabewaking, rookdetectie en andere veiligheidssystemen functioneren al. Enkel de liften moeten binnenkort nog geplaatst worden, maar dit kan ook op korte termijn", zegt Van Gaeveren.

Wanneer de uitbater net wordt aangesteld, is nog niet duidelijk, maar het blijft wel de bedoeling van de gemeente om de prijs zo laag mogelijk te houden. “Het is voor ons zeer belangrijk om het parkeren zo goedkoop mogelijk te houden voor de bewoners. Dit gaat samen met het bovengronds parkeerbeleid, waar je een tijd gratis kan parkeren en nadien moet betalen", klinkt het. 

Wat de kostprijs zal worden, is dus op dit moment nog niet bekend. Maar de gemeente zal ook bekijken om te werken met een abonnement. “Hier moeten we dan nog een onderscheid maken tussen dag- en nachtabonnementen, maar hierover wordt later nog meer informatie meegedeeld", besluit Van Gaeveren. 

Geert De RyckeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.