Na vier jaar weer torentje op Winterkapel

GEBOUW AAN MARKTPLEIN WORDT CULTURELE ONTMOETINGSPLAATS

Het torentje is opnieuw op de Winterkapel geplaatst.
Foto GDR Het torentje is opnieuw op de Winterkapel geplaatst.
De Winterkapel aan het marktplein heeft opnieuw een toren. De voorbije vier jaar had de kapel, die voortaan gebruikt wordt als culturele ruimte, geen toren meer. Sinds de oude toren van de kapel gehaald werd, liet het gemeentebestuur er al heel wat renovatiewerken uitvoeren.

De Winterkapel is opnieuw compleet. Of alleszins toch langs buitenaanzicht van het gebouw dat prominent aanwezig is aan het marktplein. Met grote kranen kreeg het nieuwe torentje gisteren een plekje op de Winterkapel. Het gemeentebestuur van Hamme kocht die kapel in 2009 over van de kerkfabriek Sint-Pieter. De Winterkapel werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en maakte deel uit van het bejaardentehuis van de zusters van Sint-Vincentius.


In de Winterkapel werden meteen de plannen 'Hamme2020' voorgesteld. Die plannen voorzien in een vernieuwing en heropwaardering van het centrum van de gemeente. Maar in 2013 bleek al dat er gevaar was voor instorting. Het torentje werd toen voorzichtig van de kapel gehaald met de bedoeling om het te restaureren. "Intussen is het oude torentje gerenoveerd en heeft het opnieuw een plekje gekregen op zijn oude, vertrouwde plekje", zegt schepen Koen Mettepenningen (CD&V). Dat het torentje nu pas terug werd geplaatst, komt omdat er eerst nog enkele andere renovatiewerken nodig waren. De oude klok van de Winterkapel staat voorlopig nog in de kerk aan het marktplein.

Deze foto van Geert Van Houte toont hoe het torentje er in 2013 uitzag.
Kos Geert Van Houte Deze foto van Geert Van Houte toont hoe het torentje er in 2013 uitzag.

Instortingsgevaar

De Winterkapel werd sinds de aankoop tot nadat het torentje eraf werd gehaald al gebruikt voor de organisatie van exposities en akoestische optredens. Maar in 2014 werden ook die activiteiten er stopgezet. Een pak uitwerpselen van duiven op de zolder veroorzaakte instortingsgevaar. Eens die geruimd werden, kon de architect zijn werk doen en in februari van dit jaar werd gestart met de renovatiewerken. "De dakconstructie werd hersteld en de dakbedekking is vernieuwd", zegt schepen Koen Mettepenningen (CD&V). "De klokkentoren wordt opnieuw geplaatst en de goten, regenwaterafvoeren, slabben en loketten zijn vernieuwd. Binnen in de Winterkapel werden kleine werken uitgevoerd waaronder de behandeling tegen vocht en zwammen."

225.000 euro

De werken worden geraamd op zo'n 225.000 euro inclusief btw. De Winterkapel zal in de toekomst opnieuw gebruikt worden voor culturele activiteiten zoals exposities, voorstellingen en optredens binnen bepaalde genres.


Hammenaar Geert Van Houte volgde de werken aan de Winterkapel op de voet. "Telkens er iets veranderde, maakte ik een foto. Op die manier hou ik het verleden een beetje levend. Ik doe dat niet voor mezelf, maar gewoon omdat ik het fijn vind. Mensen die de veranderingen aan de kapel in beeld willen zien, kunnen dus bij mij terecht", besluit Geert Van Houte.