Maria De Sterck legt eed af als korpschef

JAN KETELS (64) GEEFT NA BIJNA DERTIG JAAR DE FAKKEL DOOR

Maria De Sterck na haar eedaflegging met de twee burgemeesters uit haar politiezone.
Foto GDR Maria De Sterck na haar eedaflegging met de twee burgemeesters uit haar politiezone.
De 48-jarige Maria De Sterck wordt de nieuwe korpschef van de politiezone Hamme/Waasmunster. Ze neemt de fakkel over van Jan Ketels (64) die, na een carrière van bijna dertig jaar, met pensioen gaat. "Ik keer terug naar de plek waar mijn carrière bij de politie is begonnen", aldus Maria.

Afscheidnemend korpschef Jan Ketels en nieuwe korpschef Maria De Sterck zijn geen onbekenden van elkaar. "Toen ik hier in 1992 begon te werken, was Jan Ketels al korpschef van deze politiezone. Zes jaar later vertrok ik naar een ander gebied. Nu treffen we elkaar opnieuw om zijn rol als korpschef over te nemen", aldus Maria. Maria De Sterck keert zo na jaren terug naar haar roots. Ze woont in Temse en haar familieleden zijn afkomstig van Hamme en Moerzeke. De start van haar carrière begon bij de politiezone in Hamme/Waasmunster onder leiding van Jan.


"Daarna maakte ik enkele omzwervingen naar Temse, Gent en Brussel op de communicatiedienst, om vervolgens terug te keren naar waar het allemaal begon. Ik herken nog steeds enkele gezichten. Het was echt een bewuste keuze om terug in het veld te komen. Hamme was de enige zone naar waar ik wilde terugkeren en mijn carrière eindigen", zegt Maria.

Maria De Sterck zal Jan Ketels opvolgen als korpschef.
Copyright : Geert De Rycke Maria De Sterck zal Jan Ketels opvolgen als korpschef.

"Genoeg geweest"

Jan Ketels hangt na dertig jaar zijn uniform aan de haak en is opgelucht. "Ik heb een heel lange carrière als korpschef achter de rug en dus is het voor mij echt wel genoeg geweest," aldus Ketels. Nu wil hij meer tijd maken voor zijn vrouw en vier kinderen. "Zij hebben mij ook altijd gesteund, daar ben ik hen erg dankbaar voor."


De carrière van Jan Ketels als korpschef begon al in 1988. "Toen werd er nog gewerkt met een typemachine, maar gelukkig is er intussen wel al veel veranderd", klinkt het.


Tijdens zijn periode legde hij de focus op de klanten en de interne werking. Twee punten die ook Maria De Sterck zeer belangrijk vindt. "De continuïteit die er nu is moeten we zeker behouden, al moet er ook werk worden gemaakt van het personeelstekort, wat een grote uitdaging zal worden", weet De Sterck. "Dat is ook de reden waarom de politiezone recent een samenwerking is gestart met de politie van Berlare/Zele. Ook deze samenwerking moeten we zeker intensief verder opvoeren. Lokale verankering bij politiezones is zeer belangrijk, net zoals wijkwerking. Deze twee dingen moeten absoluut blijven bestaan", klinkt het in koor.

Intens

Het afscheid voor Jan was bijzonder intens, maar een moment om nooit te vergeten. "In mijn carrière als korpschef heb ik natuurlijk heel wat meegemaakt. Een dubbele moord op twee jongeren tijdens Hamme carnaval in 1991, was erg aangrijpend", klinkt het. "Maar toch blijven vooral de positieve herinneringen hangen, die ik met plezier zal meedragen. Nu ik met pensioen ga, heb ik alleszins geen schrik om in een zwart gat te belanden. Nu kan ik namelijk meer tijd vrijmaken voor mijn kinderen en kleinkinderen en me nog meer bezig houden met de verenigingen waar ik nu lid van ben. Het meeste van al zal ik genieten van de afwezigheid van spanningen en problemen, die in mijn job vaak aanwezig waren", lacht Jan.