Heemkring Hamme houdt unieke tentoonstelling over tramlijn naar Antwerpen die zestig jaar geleden werd opgedoekt

Willy van Den Branden, Freddy Huylebroeck en André Van Bossche zijn de drijvende krachten achter de tentoonstelling.
Geert De Rycke Willy van Den Branden, Freddy Huylebroeck en André Van Bossche zijn de drijvende krachten achter de tentoonstelling.
De Heemkundige kring van Hamme houdt vanaf 9 november een unieke tentoonstelling over de tramlijn die in vorige eeuw door Hamme liep. De tramlijn ging helemaal tot in Antwerpen en was van heel grote waarde voor de gemeente. “Zowel voor het vervoeren van mensen als om handel te drijven werd de tramlijn gebruikt”, zegt Freddy Huylenbroeck. 
De tentoonstelling kan ook rekenen op heel wat originele stukken, zoals het bord dat op de tram stond.
Geert De Rycke De tentoonstelling kan ook rekenen op heel wat originele stukken, zoals het bord dat op de tram stond.

Maar liefst vijf heemkringen uit de wijde omgeving zetten hun schouders onder deze tentoonstelling. Op twintig panelen wordt de geschiedenis getoond en wordt er uitleg gegeven over de tramlijn tussen Hamme en Antwerpen. De expo zal twee weken halt houden in de gemeente. “De focus van de tentoonstelling ligt natuurlijk op Hamme”, vertelt Freddy Huylebroeck. “De tram volgde een heel traject door de gemeente, en ging toen zelfs over de Durmebrug (vandaag Mirabrug, red.).”

De tram betekende niet alleen veel voor de bevolking, maar ook voor de handel. “Er werden zelfs vertakkingen gemaakt naar Moerzeke, Kastel en het veer van Baasrode. De tram was een ideaal vervoersmiddel en werd bijzonder veel gebruikt.” De tramlijnen werden geplaatst in 1904 en opgedoekt in 1959. De lijnen werden ook twee keer afgesneden tijdens de wereldoorlogen.

Geert De Rycke

“In de jaren dertig kwam er plots heel wat protest tegen de tramlijnen en wilde men deze afschaffen”, aldus Huylebroeck. “Er werd heel wat over en weer geschreven, en onder meer door politieke druk bleef de tramlijn bestaan... tot 1959. Er werd sinds dan steeds meer voor de auto gekozen. Ook de bus werd toen geïntroduceerd en had veel succes.”

Unieke stukken

Tijdens de expo zullen er heel wat unieke stukken tentoongesteld worden. “We hebben zelfs het officiële bord dat op de tram stond kunnen bemachtigen. Verder zijn er ook foto’s van het laatste tramstel dat hier nog gereden heeft. Dat tramstel bestaat trouwens nog steeds. Het staat opgesteld in een museum in Knokke-Heist. Ook het originele besturingssysteem is te bezichtigen tijdens de tentoonstelling”, vertelt Huylebroeck. Over de tramlijn werd ook een film gemaakt die tijdens de expo getoond zal worden.

“Dat we de originele stukken kunnen tonen, is voor ons van groot belang. Dit geeft een goede weergave van hoe het hier vroeger was”, besluit Huylebroeck. De tentoonstelling loopt van 9 november tot 15 december in ID+Art, achter binnenspeeltuin ‘t Mierennest. De expo is open op zaterdag van 14 tot 17 uur, en op zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Wil je de expo bezoeken als school, of wil je langsgaan op afspraak? Dat kan door te bellen naar het nummer 0476 28 31 94.

OP de expo zijn er ook foto’s te zien over het laatste tramstel dat door de gemeente reed.
Geert De Rycke OP de expo zijn er ook foto’s te zien over het laatste tramstel dat door de gemeente reed.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.