Habbekrats geeft jongeren eigen plekje

GEMEENTE WIL SAMENWERKING MET JONGERENOPVANG VERLANGEN

Jongeren en begeleiders hebben het prima naar hun zin in Habbekrats.
Foto Geert De Rycke Jongeren en begeleiders hebben het prima naar hun zin in Habbekrats.
De gemeente wil de samenwerkingsconvenant met Habbekrats Hamme verlengen. Jongeren kunnen daar in hun vrije tijd terecht om deel te nemen aan activiteiten of om samen niets te doen. "We vinden het belangrijk om te blijven inzetten op kansengroepen", zegt burgemeester Herman Vijt.

In 2013 nam Habbekrats Hamme zijn intrek in het gebouw 'De Hertog' aan het marktplein in Hamme. Elke dag na schooltijd zijn de deuren van het gebouw open en kunnen jongeren vanaf acht jaar er terecht. "We motiveren de jongeren dan om eerst even buiten te gaan sporten om zich uit te leven. Daarna stimuleren we hen om naar het huiswerklokaal te gaan en het nodige te doen voor school. Maar uiteindelijk is alles hier vrijblijvend. Iedereen doet wat hij wil, zolang ze respect hebben voor elkaar en de basisregels", zegt Lennart Dumoulin, halftijds jeugdwerker in Hamme.

Turkse roots

Samen met trefpuntverantwoordelijke Kenneth Vercauteren en enkele stagiairs en vrijwilligers vormen zij het Habbekratsteam.


De gemiddelde leeftijd van jongeren die De Hertog binnenstappen, ligt op twaalf jaar. Het aantal bezoekers is elke dag anders, maar met een mooi gemiddelde van een vijftiental bezoekers per dag hebben heel wat jongeren hun weg naar Habbekrats intussen gevonden. Het grootste deel van de bezoekers heeft Turkse roots. "We blijven inzetten op het aantrekken van jongeren met een verschillende afkomst. Dat doen we onder andere door zelf actief naar speelpleintjes te trekken. Het is niet alleen fijn om er met de jongeren te gaan sporten, op die manier leren ook 'nieuwe' jongeren onze werking kennen."

Geen meisjes

Nieuwe jongeren aantrekken van diverse achtergronden blijft een werkpunt. Eerder slaagden de medewerkers er al in om meer meisjes naar Habbekrats te brengen. "Tot anderhalf jaar geleden kwamen hier eigenlijk geen meisjes. Blijkt dat voor hen de drempel toch nog groot is om hier binnen te stappen. Bovendien vinden de ouders het ook niet altijd leuk dat ze hier samen met jongens vertoeven. Het meisjesproject bestond eruit dat op dinsdagavond enkel meisjes hier binnen mochten en sindsdien hebben ook zij de weg naar hier gevonden", zegt Lennart. Vandaag is er geen speciale meisjesavond meer, maar meisjes hebben wel een eigen kamer in het gebouw waar geen jongens mogen komen.

De 13-jarige Dylan komt al meer dan drie jaar regelmatig naar Habbekrats. "Omdat het hier rustig is, anders zit ik toch maar thuis. Samen koken vind ik hier het leukste." De jongeren die rond etenstijd aanwezig zijn, krijgen steeds de mogelijkheid om aan te schuiven. "Ik blijf hier alleszins tot mijn 21ste komen", zegt Dylan. "Moest Habbekrats niet bestaan, zou ik niet zo goed weten waar naartoe in mijn vrije tijd."

De gemeenteraad van Hamme wil een nieuwe samenwerkingsconvenant goedkeuren tot 2021. "Omdat we geloven in het project. Het is beter om te voorkomen dan te moeten genezen", zegt burgemeester Herman Vijt (CD&V). De samenwerkingsconvenant werd voorlopig echter nog niet verlengd. Habbekrats Hamme moet nog een jaarverslag voorleggen voordat de convenant kan goedgekeurd worden. Eens de papieren in orde zijn, kan Habbekrats 40.000 euro subsidie per jaar krijgen.