Gin met dank aan Hamse bijen

JEUGDMAKKERS STOKEN MET VEEL LIEFDE STERKE HONINGDRANK

Bert Robberecht en Tijs De Clercq met hun versie van de gin 'Save the Queen'.
Foto De Rycke Bert Robberecht en Tijs De Clercq met hun versie van de gin 'Save the Queen'.
Twee Hammenaren brengen een Hamse honinggin uit. De ene voert in zijn vrije tijd Franse wijn in, de andere is hobby-imker. De jeugdmakkers vonden elkaar na jaren terug en ze komen meteen met iets origineels. "Een ambachtelijk product waar veel liefde en tijd in kroop."

Hammenaar Bert Robberecht (37) begon twee jaar geleden met de invoer van Franse wijn in Hamme. "Gewoon omdat ik het leuk vind om naar Frankrijk te gaan, er wijn te proeven en dan de lekkerste soorten mee te brengen naar Hamme. Die hobby werd al snel te groot zodat ik er een zelfstandig bijberoep van maakte. Van het één kwam het ander en uit interesse ging ik wijncursussen volgen. Ik kies er bewust voor om enkel wijn uit Frankrijk in te voeren, terug naar de bakermat van de wijn, zeg maar."


Een tijdje geleden liep de wijnliefhebber dorpsgenoot Tijs De Clercq (37) tegen het lijf. "Als kind waren we kameraden. We speelden op hetzelfde speelpleintje, maar eens we opgroeiden, verloren we elkaar uit het oog", zegt Tijs. Na vijftien jaar stilte tussen de twee, ontmoetten ze elkaar tijdens het werk. "We geraakten aan de praat en Tijs vertelde me over zijn hobby als imker", zegt Bert.


Tijs begon zeven jaar geleden als hobby-imker. "Aanvankelijk wilde ik achter mijn huis in Sint-Anna twee kasten plaatsen, gewoon om de natuur te helpen. Eens die kasten er stonden, laaide de interesse in het maken van honing op en ik ben een cursus gaan volgen. Al snel werden de twee kasten vier kasten en ook bij mijn vader in Hamme mocht ik drie kasten zetten. Het is nog steeds liefhebberij, er komt niets commercieel bij kijken. Er kruipt veel tijd en zorg in het maken van de honing, ik doe het gewoon graag. De opbrengst van de potjes die ik verkoop gaat naar de aankoop van materiaal om mijn hobby uit te kunnen oefenen."

Nooit identiek

Bert vroeg aan Tijs of hij zijn honing mocht gebruiken om een speciale gin van te maken. "Een echte Hamse honinggin dus", zegt Bert. En zo geschiedde. De honing van de Hamse bijtjes werd gebruikt om de Hamse versie van de gin 'Save the Queen' te stoken. 250 flessen Hamse honinggin werden gestookt, wel in Aalst. "Daarvan hebben we er nu nog een vijftigtal over. Als die op zijn, is het even gedaan. Er moet immers eerst nieuwe honing zijn voordat er opnieuw gestookt kan worden", zegt Bert. "Die nieuwe honing zal er tegen de zomer zijn", zegt Tijs. "Geen twee stooksels zullen identiek dezelfde smaak hebben, want die smaak hangt af van de bloemen die de bijen uitkiezen en of het om lentehoning of zomerhoning gaat. Maar dat maakt het net bijzonder. Honing die op ambachtelijke wijze gemaakt wordt, is niet gefilterd. Daardoor is die iets gezonder dan honing uit de winkel."


Een fles Hamse honinggin kost 36,95 euro en is te koop bij Red and White: www.randw.be. Op de Open Wijndag in Oud Huys Mariman op 11 november vanaf 14 uur kan de gin kan geproefd worden.