Gemeente toont plannen voor 'creatieve campus'

BIBLIOTHEEK, NIEUWE ACADEMIE EN ONDERGRONDSE PARKING OP MARKTPLEIN

Net achter het klooster, krijgt de Academie een nieuw en open gebouw.
Copyright : Geert De Rycke Net achter het klooster, krijgt de Academie een nieuw en open gebouw.
In Hamme werd gisteren een eerste ontwerp voor de ontwikkeling van het marktplein voorgesteld, met een nieuwe bibliotheek, een vernieuwde Academie en een ondergrondse parking. Al jaren wordt er uitgekeken naar de ontwikkeling van de zogenaamde 'creatieve campus' in het centrum van de gemeente.

"Vandaag heeft Hamme geen echt marktplein, maar een betonnen vlakte waar vooral de auto koning is", zegt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit, Koen Mettepenningen (CD&V). "Het centrum moet verkeersluw worden zodat er ruimte is voor ontmoetingen tussen mensen."

De nieuwe bibliotheek zal worden ondergebracht in het oude klooster.
Copyright : Geert De Rycke De nieuwe bibliotheek zal worden ondergebracht in het oude klooster.

Eerste plannen

Gisteren werden de eerste plannen voor het nieuwe centrum voorgesteld. "Het gaat om een eerste ingediend project waarmee we aan de slag gaan, het is dus geen definitief ontwerp", zegt schepen van Cultuur en Kunstonderwijs, Frans Van Gaeveren (Open Vld).


In de plannen valt meteen de centrale rol voor de bibliotheek en de Academie op. De bibliotheek verhuist van de huidige locatie in Achterthof naar het marktplein. "Die krijgt een plekje in het voormalig klooster en in de gerenoveerde winterkapel", zegt burgemeester Herman Vijt (CD&V). "De Academie behoudt zijn locatie op het marktplein, maar krijgt een nieuw, open gebouw dat de creativiteit letterlijk tot bij de Hammenaar brengt."


Het marktplein wordt verder uitgebouwd met zo'n tachtig woongelegenheden en een vijftal winkels en horecazaken van gemiddeld 600 vierkante meter. "In de Kerkstraat zijn vandaag voornamelijk kleine handelspanden, terwijl de vraag naar grotere panden stijgt", weet Mettepenningen. Hét discussiepunt van de voorbije jaren is de ondergrondse parking, ook die is voorzien en zal zijn ingang hebben in de Meulenbroekstraat, tussen de rotonde en de lokalen van het Rode Kruis. "Het gaat om zo'n 130 publieke plaatsen en daarbij komen nog de private plaatsen die bij de woningen horen.


Alle cijfers die in deze plannen voorzien worden, zijn dus nog niet definitief", zegt Van Gaeveren.

Grote ramen

Abscis Architecten uit Gent zal de creatieve site ontwerpen. Zij stelden gisteren al een eerste versie voor. "De gebouwen van de Academie blijven op dezelfde locatie, maar ze krijgen grote ramen aan de straatkant zodat de activiteiten meer zichtbaar zijn aan de buitenkant", zegt architect Frank Van Kerckhove. "Ook de binnenkoer blijft bestaan, maar die krijgt een groene invulling en verschillende toegangen uit de omliggende straten, zodat de koer openstaat voor iedereen." Het klooster en de Winterkapel krijgen een nieuwe invulling als bibliotheek. "Zo krijgen de mooie, bestaande gebouwen een moderne invulling met onder andere een leescafé. Het bestaande parkje verdwijnt en in de plaats komt dichter bij KOHa Sint-Jozef een evenementenplein."


Het project werd al voorgesteld aan de gemeentelijke adviesraden, in het voorjaar van 2018 krijgen ook de inwoners de kans om suggesties te doen. De effectieve werken moeten van start gaan eens de werken in de Nieuwstraat zijn afgerond. Meer info is vanaf eind deze week te vinden op www.hamme.be/creatieve-campus.