Geen Pieto!nk deze zomer

NOG STEEDS GEEN SUBSIDIE VOOR MOBIELE SPEELPLEINWERKING

Kim Copejans van Pieto!nk tijdens één van de vorige speelstraten.
Foto Goossens Kim Copejans van Pieto!nk tijdens één van de vorige speelstraten.
Mobiele speelpleinwerking Pieto!nk zal deze zomer niet komen spelen in de speelstraten. "Een week voor de start van de zomervakantie hebben we geen vervoer voor ons materiaal, geen gemeentelijke subsidie en we weten ook niet waar er speelstraten ingericht worden", zegt Kim Copejans.

Mobiele speelpleinwerking Pieto!nk is tijdens de zomervakantie al vijf jaar te vinden in de Hamse speelstraten. Met hun bestelwagen vol spelmateriaal zijn ze steeds paraat om er de kinderen een ongelofelijke namiddag te bezorgen. "De eerste jaren moesten de kinderen hun weg vinden, maar elk jaar kwamen er meer kinderen meespelen. Vorig jaar mochten we op sommige dagen zestig kinderen verwelkomen", zegt Kim Copejans van Pieto!nk.


Ook deze zomer wilden de vrijwilligers er enthousiast tegenaan. "Maar we kregen nog steeds geen bericht van het gemeentebestuur. Zo weten we niet welke weken er in welke wijken een speelstraat ingericht is. Erger is dat we als mobiele speelpleinwerking niet beschikken over een bestelwagen om het spelmateriaal te vervoeren."


Vorige zomer kon Pieto!nk gebruik maken van de gemeentelijke bestelwagen maar dat kan nu niet. "Hoewel in het meerjarenplan van het gemeentebestuur werd opgenomen dat we 4.000 euro subsidie per jaar zouden krijgen, hebben we dit jaar nog niets gekregen omdat de convenant tussen ons en de gemeente nog niet rond is", zegt Copejans. "We deden alles om die convenant afgesloten te krijgen maar blijkbaar wordt die maar niet goedgekeurd door het college."

Container

Volgens schepen van Jeugd Mieke De Keyser (CD&V) kan de mobiele speelpleinwerking deze zomer wel doorgaan. "Omdat ze de bestelwagen niet meer kunnen gebruiken, zorgden we voor een container. De mensen van de technische dienst plaatsen die dan elke week in een andere speelstraat. Dat vertelden we al aan de mensen van Pieto!nk, maar we lieten het nog niet weten in een officieel schrijven. Er werden een achttal speelstraten ingediend dus daar kan Pieto!nk terecht."


Volgens de speelbeesten van Pieto!nk biedt de container wel een oplossing voor de parken, maar niet voor de straten. "Die container kan geen hele week in een straat staan. Met de bestelwagen konden we bovendien elke dag ander speelgoed meebrengen, met een container kan dat niet. We kunnen ons bovendien ook niet verplaatsen naar de andere kant van een straat", zegt Copejans.


Ook als er nu een vraag komt om de mobiele speelpleinwerking in te richten, ziet Pieto!nk dat niet zitten. "Vorig jaar hebben we op een maand alles moeten voorbereiden en dat was heel nipt. Op een week tijd krijgen we het zeker niet klaar. Waar moeten we in die tijd vrijwilligers vinden en klaarstomen? De spelnamiddagen moeten voorbereid worden, dat is onmogelijk op een week tijd." Toch geven ze de moed niet op. "We hopen dat er een oplossing komt voor de zomer van 2015."