Dubbel jubileum met Brusselmans in hoofdrol

HAMSE BOEKENWEEKEND IS AAN TIENDE EDITIE TOE

Bezoekers nemen plaats in de zaal en luisteren naar wat de auteurs te zeggen hebben.
Foto Geert De Rycke Bezoekers nemen plaats in de zaal en luisteren naar wat de auteurs te zeggen hebben.
Dit weekend is het Hamse Boekenweekend al aan zijn tiende editie toe. De vaste waarden blijven behouden: Herman Brusselmans, Do Van Ranst én de toegang is nog steeds gratis. Wat wel veranderd is: het publiek en de locatie. Steeds meer bezoekers vinden hun weg naar het cultureel centrum, zowel Hammenaren als mensen uit de ruime regio.

"De tiende editie van het Boekenweekend kreeg als thema '10 jaar volgeboekt!', met uitroepteken om onze fierheid te benadrukken want nooit hadden we verwacht dat we deze kroon op het vele werk van de voorbije jaren zouden kunnen zetten", zegt Koen Mettepenningen, voorzitter van het Hamse Boekenweekend. Al tien jaar is het concept ongewijzigd: auteurs gaan in gesprek met elkaar. Niet te vergelijken met de Antwerpse Boekenbeurs waar auteurs achter een tafel zitten om te signeren.

Luisteren naar auteurs

In Hamme nemen bezoekers plaats in de gezellige zaal om te luisteren wat de auteurs aan het publiek en aan elkaar te vertellen hebben. Na de gesprekken is er steeds tijd voor een persoonlijke ontmoeting.


Zo mag Herman Brusselmans intussen al voor de negende keer, hij miste één editie van het Hamse boekenfeest, het Boekenweekend afsluiten. Aan hem steeds de eer om enkele namen van auteurs door te geven die naast hem op de sofa mogen zitten. De organisatoren kiezen er dan een auteur uit die met Brusselmans in gesprek gaat. Hij sluit het weekend dit jaar af met een gesprek met Fikry El Azzouzi, de Marokkaans-Vlaamse schrijver die geboren werd in Temse. De romanschrijver is vooral bekend van 'Drarrie in de nacht'.

Best gezellig

Brusselmans woont intussen dan wel al meer dan dertig jaar in Gent, de band met Hamme is er nog steeds. "Ik kom hier altijd een beetje thuis. Ten opzichte van de Antwerpse Boekenbeurs is dit kleinschaliger, rustiger voor mij. Bovendien ontmoet ik hier steeds mensen die ik in jaren niet meer gezien heb, dat is best gezellig."


Brusselmans vierde net zijn zestigste verjaardag. "Zowel Brusselmans als wij vieren een jubileum. Dat gaan we dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan", klinkt het.


Op het programma staat ook dit jaar een mix van jeugdauteurs, romanschrijvers en een speciaal programma voor kinderen. Nieuw is de uitreiking van de Hamse Miraprijs die zondag om 11 uur gepland staat. Onder andere Gerda Van Erkel, Katrijn Van Bouwel, Dimitri Leue, Do Van Ranst, Guy Didelez, Anne Provoost, Sascha Reunes, Ivo Victoria, Alicja Gescinska, Peter Holvoet-Hanssen en Stefan Hertmans komen langs. Zaterdagavond sluit de band 'Zonen met Vaders' de dag af. Zondagochtend wordt naar goede gewoonte geopend met een familieontbijt en de kindervoorstelling 'Kiki en de verdwenen letters'. Het volledige programma is te vinden op www.boekenweekend.be.