Dorpen van de Ronde maken zich op voor doortocht

GEMEENTEN VERKOPEN VIP-TICKETS OM KOSTEN TE DRUKKEN

Brengt de feestzone op het marktplein in Hamme geluk voor Greg Van Avermaet op zondag 2 april?
Foto Geert De Rycke Brengt de feestzone op het marktplein in Hamme geluk voor Greg Van Avermaet op zondag 2 april?
Twee maanden voor 'Vlaanderens Mooiste' maken de Dorpen van de Ronde zich op om de koers te ontvangen. In Hamme-Zogge en in Berlare staan al een reeks festiviteiten op stapel. De gemeenten moeten enkele duizenden euro's betalen om de koers door hun gemeente te krijgen en elke gemeente vangt dat anders op.

De Ronde van Vlaanderen leeft meer dan ooit te voren in onze regio. Met Hamme en Berlare hebben we dan ook twee Dorpen van de Ronde, en ook in Zele zal het peloton over het marktplein dokkeren. De Dorpen van de Ronde hebben elk hun reden om wielergek te zijn. Zogge is het geboortedorp van olympisch kampioen Greg Van Avermaet en liggen de oevers van het Donkmeer op zijn vertrouwde trainingsparcours. Berlare huldigt dan weer Fred De Bruyne, die exact zestig jaar geleden De Ronde van Vlaanderen won. "Een mooie gelegenheid om onze gemeente internationaal in de kijker te zetten. Dat daar een prijskaartje aan vasthangt is niet meer dan logisch", zegt Berlaars schepen van Sport, Steven Vandersnickt (Open Vld).


Dat bedrag is afhankelijk van de grootte van de stad of gemeente. Zo betaalt Berlare 20.000 euro. Voor een stad als Sint-Niklaas bedraagt de kostprijs 35.000 euro. In ruil voor dat geld krijgen de gemeenten VIP-tickets voor de aankomst van De Ronde in Oudenaarde. Het gemeentebestuur van Sint-Niklaas deelt een aantal tickets uit aan de leden van de gemeente- en OCMW-raad. In Berlare en Hamme kiezen ze ervoor om de tickets te verkopen, om zo de centjes te recupereren voor de gemeentekas. "Wij hebben voorlopig nog niets betaald aan de organisatie", klinkt het bij het Hamse gemeentebestuur. "We hebben de bedrijven in onze gemeente aangeschreven en opgeroepen om VIP-tickets te kopen ter waarde van 230 euro. Daarna kunnen ook particulieren zo'n ticket kopen. Als ze niet allemaal de deur uitgaan, passen we als gemeente het bedrag van de niet-verkochte tickets bij." Hammenaren of Hamse bedrijven die een ticket kopen, worden 's ochtends ontvangen met een ontbijt tijdens de doortocht in Hamme. Daarna stappen ze samen op de bus richting Oudenaarde.


Ook in Berlare werden ondernemers al aangeschreven om één of meer van de 75 VIP-tickets te kopen. "We vragen niet om de volle pot van 230 euro te betalen voor een ticket, wel 150 euro. Op die manier willen we iedereen de kans geven om zo'n ticket te kopen. Als gemeente leggen we dus een deel bij, het is maar logisch dat we ook iets betalen om onze gemeente in de kijker te laten zetten", zegt schepen Vandersnickt.