50 kunstenaars voor 1.500 inwoners

DIT WEEKEND AMATEURKUNST TE BEKIJKEN VERSPREID OVER 17 LOCATIES

Mathias Waterschoot aan het werk als cartoonist.
Foto Geert De Rycke Mathias Waterschoot aan het werk als cartoonist.
Meer dan vijftig amateurkunstenaars tonen dit weekend hun werken, en vooral hoe die tot stond kwamen. Dat doen ze tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK), de voorbije jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in Hamme. Dit jaar doen ze dat opnieuw in Zogge, waar het succesverhaal van de WAK zes jaar geleden begon.

'Zogge Ku(n)st 2.0 - The making of'. Met die titel, in het aanzicht van Jo Bocklandt's varkentje dat een vaste stek kreeg onder de Zogse kerktoren, gingen de Hamse amateurkunstenaars dit jaar aan de slag. "We teren vandaag nog steeds op het succes dat de eerste editie van de Week van de Amateurkunsten (WAK) in Zogge zes jaar geleden kende", zegt Wim Smet van de Hamse cultuurraad. Zogs kunstenaar Jo Bocklandt stierf anderhalf jaar geleden. Heel wat amateurkunstenaars tonen komend weekend hun werk, verspreid over zeventien locaties in Zogge, met af en toe een knipoog naar het werk van Bocklandt.

Passie

Mathias Waterschoot is één van hen en met zijn 29 jaar meteen één van de jongste deelnemers. Onder de naam MathiasIllustrations tekent hij al zijn hele leven cartoons, logo's, karikaturen en voor de gelegenheid nu ook de kerk van Zogge. "Het was mijn grootvader langs moeders kant, Maurice Collier, die me de microbe van het tekenen gaf. Hij kon goed tekenen en als kind deed ik niet liever dan hem imiteren: met heel simpel materiaal mooie dingen maken. Jeanne Verhelst, mijn grootmoeder aan vaderskant, liet me dan weer kennismaken met verschillende vormen van kunst door me overal mee naartoe te nemen."


Mathias begon stripverhalen te tekenen en in het derde middelbaar werd hem aangeraden om kunstonderwijs te volgen. "Uiteindelijk ben ik er niet mee aan de bak geraakt en sloeg ik professioneel een andere weg in, maar al mijn vrije tijd gaat nog steeds naar tekenen", zegt Mathias.


Hij maakte al verschillende kaften voor boeken en maakt karikaturen en strips voor bijzondere gelegenheden. "Ik stuurde werken naar verschillende uitgeverijen, maar het is een harde wereld en ook de antwoorden die ik kreeg, waren hard. Het zou een droom zijn om er ooit mijn beroep van te kunnen maken. Ik besef echter al te goed dat het heel erg moeilijk wordt. Daarom geniet ik nu van de kleine dingen die ik bereik met mijn werken. Ik blijf altijd vernieuwen." Mathias is te vinden in het huis van Guy Michiels, Zogge 32. Info: www.mathias-illustrations.be.


Tijdens de WAK zijn er niet enkel illustratoren te zien, de kunstvormen zijn erg breed: van keramiek tot fotografie en muziek. Zaterdag 6 mei zijn de Zogse locaties geopend van 14 tot 18 uur en zondag 7 mei van 10 tot 18 uur. De volledige brochure is te vinden op www.wak.be