"We blijven trots op onze Greg"

RUIM 600 SUPPORTERS OP POST IN FANDORP VOOR DE RONDE

Iedereen gaat uit de bol wanneer Greg als tweede over de finish komt.
De Rycke Iedereen gaat uit de bol wanneer Greg als tweede over de finish komt.
Wisselende emoties gisteren in het fandorp van Greg Van Avermaet in de Meerstraat in Hamme-Zogge. De verwachtingen waren groot. De olympisch kampioen, die door zijn geboortedorp kwam tijdens De Ronde van Vlaanderen, die moest wel winnen. Dat deed hij echter niet. "Hij heeft een mooie prestatie neergezet. We blijven trots op onze Greg", klinkt het bij de supporters.

Het fandorp van Greg van Avermaet werd voor de gelegenheid ingericht aan de Meerstraat, waar De Ronde van Vlaanderen passeerde. Ambiance tijdens de doortocht van De Ronde, gevolgd door plezier bij het kijken naar de wedstrijd op groot scherm, om dan over te gaan naar gevloek bij Gregs valpartij en uiteindelijk toch te eindigen met gejuich, omdat hun eeuwige favoriet nog een tweede plaats haalde. "Daar is hij, onze sjoe", zegt Myriam Eeckhout (61), terwijl ze naar het scherm wijst waarop Greg Van Avermaet in close-up te zien is. "Ik supporter al een jaar of zes voor Greg. Behalve een goede wielrenner is hij ook nog eens een sympathieke gast. Hij blijft gewoon zichzelf", zegt de dame uit Hamme, met haar gsm bij de hand. "Mijn moeder van 87 jaar zit thuis te kijken naar de koers en we houden elkaar op de hoogte via sms. Als er iets gebeurt, dan sms'en we onmiddellijk: 'Hij zal het wel nog halen'. Ze is al even lang fan van Greg als ik, maar ze is niet meer zo mobiel. Stiekem hoop ik dat ik Greg ooit eens bij haar kan brengen. Dat zou een droom zijn die in vervulling gaat."

De doortocht van de Ronde in Hamme.
De Rycke De doortocht van de Ronde in Hamme.

Familiale sfeer

"Greg is een van ons" en "Greg blijft altijd zichzelf" zijn zowat de zinnen die gisteren het meest over de tongen gingen in het fandorp. "We wilden een fandorp dat echt bij Greg past: eenvoudig, bescheiden en met een familiale sfeer", zegt Tania De Mey, voorzitster van de fanclub. Het dorp werd dan ook ingericht op een erf. Vijftig vrijwilligers, mensen van de fanclub en vrienden van Tania staken er de handen uit de mouwen. "We hadden 300 stoelen voorzien, maar er waren constant zo'n 600 supporters aanwezig. Deze ochtend om 8 uur stonden hier al mensen aan te schuiven voor een plekje, terwijl het fandorp pas opende om 9 uur. Vierhonderd macarons met daarop het gezicht van Greg waren na anderhalf uur uitverkocht en ook de olympische broodjes waren rond de middag al uitverkocht."

De supporters schrikken wanneer Greg ten val komt.
De Rycke De supporters schrikken wanneer Greg ten val komt.

Uit de bol

Vele inwoners uit Hamme wilden absoluut in het fandorp supporteren. "Het is fijn om samen te supporteren en om samen met andere fans op Greg te roepen", klinkt het bij de fans. Dat was er ook aan te zien, want telkens Greg op een betere positie kwam, weerklonk er luid gejuich. Met zijn valpartij hielden honderden mensen samen hun adem in. Hoewel al snel duidelijk werd dat hij niet meer als eerste zou eindigen, ging iedereen uit de bol toen bleek dat hij de tweede plaats zou halen. "Hij heeft het goed gedaan. We blijven trouwe supporters. Greg verdient die aandacht."