"Toch enkele gekke bekken getrokken"

OUDEREN POSEREN VOOR CURSISTEN IN RUIL VOOR PRAATJE

Hippolyt Vaerendonck en Godelieve De Mesmaeker werden geportreerd door Anne Vernimmen.
Copyright : Geert De Rycke Hippolyt Vaerendonck en Godelieve De Mesmaeker werden geportreerd door Anne Vernimmen.
De cursisten schilderkunst van de Academie van Hamme brachten bewoners van woonzorgcentrum Meulenbroek in beeld. Dat was niet enkel een goede oefening voor de cursisten, maar ook een mooie gelegenheid voor de bewoners om nieuwe mensen te leren kennen.

Het was Els Mertens die op het idee kwam om een samenwerking op poten te zetten tussen woonzorgcentrum Meulenbroek en de Hamse Academie.


"Ik werk in de keuken van het woonzorgcentrum en in mijn vrije tijd volg ik schilderkunst aan de Academie", zegt Els. "Ik heb altijd al eens een oudere persoon willen schilderen. Dat is echt moeilijk en aangezien ik hier bij de bron zit, was de link snel gelegd."

Schilder Georges Klerdan met Clementine De Cock, naast haar zelfportret.
Copyright : Geert De Rycke Schilder Georges Klerdan met Clementine De Cock, naast haar zelfportret.

Stilzitten

De cursisten trokken een avond naar het woonzorgcentrum om enkele bewoners in beeld te brengen. "Ik zeg altijd 'ja' als mij iets gevraagd wordt", lacht Clementine De Cock (93). "Zo leer ik andere mensen kennen en doe ik eens wat anders. Eerst moest ik een uur stilzitten. Dat lukte wel, maar toch kon ik het me niet laten om eens een gekke bek te trekken", zegt ze.


"Toen mijn schilder me vroeg om te lachen, heb ik wel moeten passen. Dat kan ik niet meer."

Fijne ervaring

Het was Georges Klerdan die Clementine vereeuwigde op doek. "Ik zit pas in het eerste jaar schilderkunst", zegt de man die zijn hele leven schilder-behanger was. "Echt gemakkelijk was het niet, maar het was een fijne ervaring. Dat we zoiets kunnen maken in een eerste jaar, hebben we te danken aan onze leerkracht. Anne Vernimmen is echt een topper."


Het resultaat mag er zijn, iedereen herkent Clementine meteen op het portret. "Nu maar hopen dat ze mijn schilderij niet verkopen met carnaval", grinnikt de dame.

Mooie resultaten

Leerkracht Anne Vernimmen was onmiddellijk te vinden voor het idee van Els. "Ik had nooit gedacht dat de leerlingen zo'n mooie resultaten zouden neerzetten. Bovendien is dit project meer dan schilderkunst. Als je iemand goed wil portretteren, moet je die persoon eerst een beetje kennen. De leerlingen zijn dan ook in gesprek gegaan met 'hun' bewoner voordat ze aan het werk begonnen. Op één avond hebben ze de ruwe tekening gemaakt en daarna hebben we tijdens de lessen voortgewerkt aan de hand van foto's", zegt Vernimmen die zelf Godelieve De Mesmaeker en Hippolyt Varendonck portretteerde.


Een project om over te doen dus. "Op deze manier komen we buiten de muren van onze academie en dat kunnen we alleen maar stimuleren", zegt Wim Smet van het directieteam.