"Onze missie? Kinderen opnieuw op straat laten spelen"

MOBIELE SPEELPLEINWERKING PIETO!NK WEER VAN START GEGAAN

De buurtkinderen weten alvast wat te doen in de vakantie, dankzij Pieto!nk.
Foto Geert De Rycke De buurtkinderen weten alvast wat te doen in de vakantie, dankzij Pieto!nk.
Mobiele speelpleinwerking Pieto!nk heeft er de eerste week spelen opzitten. De werking bestaat volledig uit vrijwilligers die al negen jaar zelf in financiële middelen voorzien om kinderen gratis te laten spelen in eigen straat. "Waarom we zo gek zijn? Onze missie was buren opnieuw laten praten en spelen met elkaar en dat is in enkele wijken alvast gelukt."

In het Moernenstraatje in Zogge werd er afgelopen week al goed gespeeld. Bewoners vroegen er een speelstraat aan zodat er geen auto's de straat in mogen. Kinderen zijn er baas van de buurt. Een bestelwagen versierd met graffiti en open deuren om kinderen uit te nodigen om er speelgoed uit te halen en monitoren die enthousiast meespelen met wat de kinderen kiezen. Dat is het concept van de mobiele speelpleinwerking Pieto!nk, intussen al negen jaar.


De monitoren van Pieto!nk zorgen al jaren zelf voor speelgoed, een opslagruimte en vervoer. "De voorbije jaren kregen we nu en dan wel hulp van de gemeente, maar de oplossingen waren niet altijd ideaal", zegt Kim Copejans. Zo plaatste de gemeente vorig jaar containers om het materiaal in op te slaan, de jaren voordien kreeg de werking al eens een bestelwagen ter beschikking. "Omdat we een permanente oplossing wilden, hebben we de voorbije jaren deelgenomen aan verschillende wedstrijden en het prijzengeld steeds bijgehouden. Met die centjes hebben we nu de bestelwagen van Meetjesman kunnen kopen. Die meetjesmobiel krijgt in de loop van de zomer nog nieuwe bestickering."

Vakantie opofferen

Pieto!nk heeft nu vijf animatoren die in de speelstraten gaan spelen met de kinderen. "Allemaal vrijwilligers", zegt Kim. "We hebben onlangs voor het eerst iemand zelf op cursus kunnen laten gaan. Een jongen die al jaren met ons komt meespelen als kind, is nu monitor geworden. Het is fijn om te zien dat er opvolging is."


Wat de monitoren bezielt om gratis en voor niets hun vakantie op te offeren om met kinderen te spelen? "Nog steeds dezelfde redenen als die waarmee het negen jaar geleden allemaal begonnen is: spelen in je eigen straat en kinderen uit de buurt leren kennen. Kinderen mogen vandaag niet meer op straat spelen, het zou onveilig zijn .

Opzet geslaagd

In een speelstraat kan dat wel. Heel wat kinderen komen naar buiten en spelen onmiddellijk samen, ook al kennen ze elkaar nog niet. Op die manier leren ze elkaar kennen en het heeft ook effect op de ouders. In sommige wijken komen ook de ouders er buiten bij zitten, ze leren elkaar kennen en na enkele dagen organiseren ze samen een theekransje. Dan is ons opzet geslaagd." De mensen van Pieto!nk vinden het ook belangrijk om alle kinderen erbij te betrekken. "Het is gratis én in eigen straat. Kinderen kiezen helemaal zelf waarmee ze willen spelen. Kan het nog laagdrempeliger?" Pieto!nk staat van 14 tot 18 augustus nog in Park Kerkwijck en staat van 21 tot 26 augustus in de Moerheide.