"Investeringen lokken extra zwemmers"

HAMME TRAPT NIEUW SEIZOEN OPENLUCHTZWEMBAD AF

Sportschepen Luk De Mey geeft twee jongens een duwtje in het openluchtzwembad.
Foto GDR Sportschepen Luk De Mey geeft twee jongens een duwtje in het openluchtzwembad.
Het zwembadseizoen is Hamme is geopend. Vorig jaar was het openluchtzwembad maar anderhalve maand open wegens renovaties. Het Hamse gemeentebestuur kiest er bewust voor te blijven investeren in een eigen zwembad en dat werpt zijn vruchten af.

Jaarlijks komen in het Hamse openluchtzwembad in de Sportpleinstraat 25.000 tot 30.000 zwemmers langs tussen begin mei en begin september. Vorig jaar lag dat aantal echter een pak lager omdat het zwembad pas in augustus opende. In het eerste deel van de zomer werden namelijk grote renovatiewerken uitgevoerd. "We hebben toen nieuwe tegels, afvoerleidingen en boorden aangebracht. Die werken hebben vierhonderdduizend euro gekost. We hebben er bewust voor gekozen te blijven investeren in een eigen zwembad. De deuren van het zwembad sluiten, was geen optie", zegt schepen van Sport Luk De Mey (CD&V).

Open bij regen

En die investeringen werpen hun vruchten af. "Naast onze eigen zwemclub Jastremski, die hier al jaren vaste klant is, mogen we nu ook zwemmers van Zwemclub Temse verwelkomen. Ook onder de bezoekers zitten steeds meer mensen van buiten Hamme, zelfs van buiten onze provincie", weet De Mey. "Om nog meer tegemoet te komen aan de wensen van de zwemmers hebben we enkele dingen aangepast. Zo sluiten we voortaan het zwembad niet meer als het regent. Dat deden we tot vorige zomer wel, maar het gebeurde wel vaker dat mensen die regen toch wilden trotseren, maar dan voor een gesloten poort stonden. Bij uitzonderlijke weersomstandigheden sluiten we wel nog."

Mindervalidenlift

Na de grote renovatiewerken van vorige zomer werden ook de voorbije maanden nog enkele kleinere werken uitgevoerd. "Nieuw is de mindervalidenlift. Daarmee kunnen mindervaliden het zwembad in en moeten ze niet meer de trapjes gebruiken. Daarnaast zijn ook de toiletten gerenoveerd, er komen nieuwe draaimolens en het dak van de technische ruimte werd vernieuwd. Alles samen goed voor een investering van 38.000 euro."

Sluiting

Verder geven eigen redders dit jaar voor het eerst een lessenreeks 'Start to Swim' op zaterdagvoormiddag.


Het zwembad sluit opnieuw de deuren na het eerste weekend van september. "Vorig jaar was het in september ook nog zwembadweer. Toch is het praktisch moeilijk om nog langer open te blijven. Niet alleen lopen de kosten dan te hoog op, het is ook moeilijk om dan nog redders en andere jobstudenten te vinden", legt De Mey uit.


Het openluchtzwembad is alle dagen van de week open vanaf 10 uur.