"Graag biertje én watertje tegen hitte"

LOKALE BROUWERIJEN VERZAMELEN BIJ TROPISCHE TEMPERATUREN OP ALBERTPLEIN

Dit weekend kan je verschillende biertjes proeven op het oude stationsplein.
Foto Geert De Rycke Dit weekend kan je verschillende biertjes proeven op het oude stationsplein.
De Hamse Biermarkt brengt dit weekend heel wat kleine brouwerijen uit de regio samen op het oude stationsplein in Hamme. Met de tropische temperaturen is bier misschien niet de ideale dorstlesser. "Onze bezoekers zijn wijs genoeg en we creëren voldoende schaduw en schenken ook water."

De horeca-uitbaters aan het Koning Albertplein, het vroegere stationsplein van Hamme kwamen enkele jaren geleden op het idee om een wereldrecordpoging te organiseren op het plein. Ze daagden alle bierliefhebbers uit om deel te nemen aan de langste tafel waaraan iedereen op hetzelfde moment een ander biertje openden. Een wereldrecord werd toen niet gebroken, maar er vloeide wel heel wat verschillende bieren. De recordpoging werd achterwege gelaten, maar Nico Van Puyenbroeck van Rico's café vond wel een aantal enthousiastelingen om de biermarkt intussen al voor het vierde jaar op poten te zetten.


"We mikken steeds op kleine, lokale brouwers. Op deze manier krijgen ze wat meer bekendheid en voor bierliefhebbers is het de ideale manier om nieuwe, lokale biertjes te leren kennen", zegt Van Puyenbroeck. "Zo is de Tripel Swag uit Dendermonde een biertje dat pas twee jaar bestaat en het laatste jaar aan het groeien is tot een bier met naam. Maar we hebben ook brouwers uit Sint-Niklaas en ook onze vaste waarde Brouwerij Van Den Bossche van het biertje Pater Lieven uit de eigen provincie zal erbij zijn." Behalve een reeks kleine brouwers, zijn er ook een aantal grote brouwers aanwezig. Zo wordt er Kasteelbier en Gouden Carolus aangeboden.


De organisatie blijft trouw aan het concept van de voorbije jaren. "Voor een waarborg van drie euro kunnen bezoekers een proefglas gebruiken. Daarmee kunnen ze bij de verschillende standhouders proeven van hun bier. De brouwers zijn allemaal zelf aanwezig zodat ze meteen ook wat meer uitleg kunnen geven over hun brouwsels." Dat er bier in overvloed zal zijn, van alle soorten, maten en graden, daar bestaat geen twijfel over. Maar of dat een goede combinatie is met het snikhete weer dat ook dit weekend nog aanhoudt, is nog maar de vraag. "We gaan ervan uit dat onze bezoekers wijze mensen zijn die daar rekening mee houden. Maar ook als organisatie nemen we onze voorzorgen", klinkt het.

Parasols

"Behalve bieren zijn er natuurlijk ook frisdranken te verkrijgen en we voorzien extra tentjes en parasols zodat er veel schaduw wordt gecreëerd op het plein. Bovendien voorzien we ook extra water, hoe we dat praktisch gaan aanpakken, zijn we nog even aan het bekijken."


Behalve de vele bierkraampjes is er ook randanimatie voor kinderen en staan er enkele optredens op het programma. Zaterdag komen SuperStation en Ad Fundum langs, zondag is het de beurt aan pop- en showkoor De Stemband en Blue Tone Lypps. Gratis toegang.


De Hamse Biermarkt is zaterdag open van 14 tot 22 uur en zondag van 13 tot 20 uur.