"Boodschap van hoop uitdragen"

AUTEUR DRAAGT NIEUWSTE BOEK OP AAN OVERLEDEN ECHTGENOTE

Auteur Wally De Doncker stelt zijn nieuwste boek 'Ik ben heel veel liefde' voor.
GDR Auteur Wally De Doncker stelt zijn nieuwste boek 'Ik ben heel veel liefde' voor.
'Ik ben heel veel liefde' is het nieuwste boek van jeugdauteur Wally De Doncker. Hij draagt het boek op aan zijn echtgenote en de liefde van zijn leven Marianne Weyn, die begin dit jaar overleed. "Het boek gaat dan ook over de onnoemelijke liefde die aan de basis ligt wanneer twee mensen een kind krijgen."

Wally De Doncker slaagt er in zijn boeken steeds in moeilijk bespreekbare thema's te vertalen naar de wereld van kinderen. Zo gaat 'Een opa met gaatjes' over dementie en 'Mijn neefjes zijn wolven' vertelt over mishandeling op kinderniveau. Het nieuwste boek van Wally gaat over liefde tussen ouders enerzijds en tussen ouders en kinderen anderzijds. Maar ook over hoe we ontstaan zijn en zelfs een stukje over filosoferen. Luna is een kind van mama. En papa. Die houden erg veel van elkaar. Als ze naar elkaar kijken, glimlachen ze met hun ogen, leest Hams jeugdauteur Wally De Doncker (59) een stukje voor uit 'Ik ben heel veel liefde'. "Het boek gaat over Luna, een meisje dat zich afvraagt hoe ze ontstaan is, welke gelijkenissen ze heeft met mama en met papa, maar ook met haar grootouders, overgrootouders en al haar voorouders. Ze komt tot de vaststelling dat ze eigenlijk de liefde van miljoenen mensen in haar draagt en dat is een boodschap die troostend is voor mensen die sterven, ook voor mijn echtgenote was dat een positief, troostend verhaal", vertelt de auteur.

Marianne Weyn, echtgenote van Wally De Doncker.
RV Marianne Weyn, echtgenote van Wally De Doncker.

Bloemkolen

"Dit boek zou dertig jaar geleden nooit uitgegeven zijn, want toen kwamen kinderen nog uit de bloemkolen. Het is een thema dat nog niet veel aangehaald is in kinderboeken, maar ik merk wel dat kinderen ermee bezig zijn."


Wally gaat al jaren van bibliotheek naar bibliotheek, waar hij interactieve lezingen geeft over zijn boeken. "Ik vraag kinderen dan of hun ouders elkaar 's ochtends een kus gegeven hebben. Kinderen reageren steeds open en eerlijk. Zo komt in het boek ook de vraag aan bod of alle mensen uit liefde geboren zijn. Sommige kinderen vertellen dan dat hun ouders al uit elkaar waren nog voordat ze geboren werden."


Thema's die niet altijd bespreekbaar zijn, worden dat in het boek wel. Als mama er niet was, dan kon ik toch niet alleen blijven, fluistert papa. Een mens is niet gemaakt om alleen te blijven. "Ook dat stuk verwijst naar Marianne", legt Wally uit. "In het boek ziet mama papa zo graag dat ze hem gelukkig wil zien, ook al is dat met iemand anders."

Kleine dingen

Het boek werd al geschreven toen Marianne nog leefde. "Het verhaal is dan ook een deel van ons leven samen, over hoe wij denken. Het was evident dat ik het aan haar zou opdragen. Bovendien is het ook voor mij een boek dat hoop geeft, hoop was en is voor ons erg belangrijk. Ik zie Marianne in onze kleinkinderen, op die manier leeft ze voort. Maar ik zie evengoed mijn eigen ouders in mijn kinderen, soms in de kleine dingen, in de manier waarop ze met hun vingers tikken. Dat geeft hoop."

Kinderrechten

De illustraties in het boek zijn van Fatinha Ramos, een Antwerpse van Portugese afkomst. "Een verrijking dat twee culturen samenkomen in het boek", besluit de auteur, die ook voorzitter is van IBBY, een organisatie die actief is in 75 landen en die waakt over de rechten van het kind wat lezen en geletterdheid betreft. Nog dit jaar worden ngo eens zes klassiekers van De Doncker vertaald in het Chinees.