"Belgisch vice-kampioen geworden zonder ervaring"

KIM SMET STAAT ZONDAG OP MARKTPLEIN MET ARTISANAAL IJS

Kim Smet en zijn vriendin Kristel met hun zoontje Luca, naar wie het ijs vernoemd werd.
Foto Geert De Rycke Kim Smet en zijn vriendin Kristel met hun zoontje Luca, naar wie het ijs vernoemd werd.
Wie zondag op het Marktplein naar de Ronde van Vlaanderen wil kijken, zal er ongetwijfeld een mooie witte kar zien staan. Daar zal de Belgische vice-kampioen ijs maken Kim Smet (31) het publiek laten proeven van zijn kunsten. "Ik nam deel aan het kampioenschap zonder ervaring en werd toch mooi tweede tegen 32 ijsmakers mét ervaring", zegt Smet.

Tijdens de doortocht van De Ronde van Vlaanderen zondag komt Kim Smet voor het eerst naar buiten met zijn ijskoets. Op het marktplein van Hamme verkoopt hij samen met zijn vriendin Kristel zelfgemaakt ijs, Luca's IJs, genoemd naar hun zoontje. Klanten kunnen kiezen uit bolletjes vanille, mokka of chocolade, alles ambachtelijk gemaakt door de tweede beste ijsmaker van ons land.

Bakkerij

Kim heeft geen verleden met het maken van ijs, maar het is voor hem altijd een droom geweest. "Ik heb twaalf jaar als patissier gewerkt bij een bakker in Grembergen", vertelt Kim. "Toen die ermee stopte, begon ik na te denken over wat ik nu eigenlijk echt wilde doen. Het werd uiteindelijk ijs maken. We gingen die zomer een ijsje eten bij Cremerie François in Sint-Niklaas en ik heb hem toen gewoon gevraagd of ik er niet op proef mocht komen werken. Daar heb ik de microbe te pakken gekregen en ik wist dat het dat was wat ik wilde doen. Toch heb ik op dat moment, net een huis gekocht en een kindje gekregen, gekozen voor zekerheid en ik ben opnieuw aan de slag gegaan bij een bakkerij in Tielrode."

"Niets te verliezen"

Ondanks dat liet de ijsmicrobe Kim niet los. "In mijn vrije tijd bleef ik experimenteren. Met het recept van voormalig ijsjesmaker Ronny De Cauwer had ik een goede basis. Ik volgende ook een cursus bij Carpigiani in Nederland en het was daar dat ze me vroegen of ik niet wilde deelnemen aan het Belgisch kampioenschap. Ik had helemaal niets te verliezen, dus er was geen reden om mijn kans niet te wagen. Ik moest het opnemen tegen 32 ijsmakers met ervaring en toch werd ik tweede. Samen met mijn vriendin heb ik toen beslist om ijsmaker te worden in bijberoep. Dat kon ik alleen maar doen omdat ik zoveel mensen rond me heb die me helpen. Een ijsmachine is enorm duur, voorlopig nog onbetaalbaar voor mij. Gelukkig kan ik de infrastructuur van mijn vorige werkgever in Grembergen gebruiken. De koets mogen we dan weer gebruiken van Karel Van den Bossche. Karel werkte in ons huis als vloerder en zo kwamen we te weten dat hij nog zoiets staan had."

Europees kampioenschap

De voorbije maand werd de koets helemaal opgelapt. Schilder Hubert kwam helpen en intussen is alles klaar om de eerste keer uit te rijden. Zondag staat de koets langs de doortocht van De Ronde van Vlaanderen langs het marktplein en ook nadien zullen ze regelmatig te zien zijn. "We gaan ook naar huwelijken, doopfeesten en communiefeesten. Mensen kunnen ook gewoon een liter of een halve liter ijs bestellen." In juli trekt Kim met zijn ijs nog naar Italië om deel te nemen aan het Europees kampioenschap. Info: 0474/595.430 of via Facebook 'Luca's ijs'