Net sluit zich rond exhibitionist

POLITIE HEEFT GOEDE BESCHRIJVING EN BRUIKBARE TIPS GEKREGEN

In augustus van dit jaar kon u nog in onze krant lezen hoe burgemeester De Vis onder vuur kwam te liggen omdat hij niet genoeg zou doen om de exhibitionist te vatten. Maar de kans dat die laatste nog lang op vrije voeten loopt, is nu wel heel klein geworden.
Foto RV In augustus van dit jaar kon u nog in onze krant lezen hoe burgemeester De Vis onder vuur kwam te liggen omdat hij niet genoeg zou doen om de exhibitionist te vatten. Maar de kans dat die laatste nog lang op vrije voeten loopt, is nu wel heel klein geworden.
De exhibitionist die vorige week toesloeg aan het kanaal in Ham, zou wel eens snel gevat kunnen worden. De man werd zeer nauwkeurig beschreven door de vier meisjes die getuige waren van zijn 'actie', en er zou intussen al een verdachte in het vizier zijn. Voorts kreeg de politie meerdere tips binnen. "Een doorbraak is er nog niet, maar de tips zijn zéér bruikbaar", zegt burgemeester Dirk De Vis (CD&V).

De kans dat de exhibitionist die Ham nu al even teistert snel gevat wordt, is plots bijzonder groot geworden. De onbekende man die graag langs het kanaal of het toeristische fietspad opduikt om er zijn geslachtsdeel aan vrouwen te tonen, sloeg vorige week een voorlopig laatste keer toe. Toen waren vier meisjes met de fiets op weg naar school, tot ze onderweg plots oog in oog met de man kwamen te staan. Zoals gebruikelijk haalde hij zijn geslachtsdeel tevoorschijn en begon hij zich in het openbaar te bevredigen. Burgemeester De Vis riep toen ook op om te proberen om de man te filmen zodra hij nog eens zou toeslaan.


De vier meisjes trokken meteen naar de directie van hun school, en vervolgens samen naar de politie. Daar werden ze uitvoerig ondervraagd. Ze konden een gedetailleerde beschrijving van de verdachte geven, en intussen kreeg de politie nog meer tips binnen. Het onderzoek draait op volle toeren en de speurders blijken één man uit de regio in het vizier te hebben.

Bewijzen?

Vraag is natuurlijk hoe je kan bewijzen dat hij de feiten gepleegd heeft. "Wel, de slachtoffers zouden hem bijvoorbeeld kunnen herkennen", klinkt het. "Bij het laatste incident stonden ze letterlijk slechts vijf meter van hem vandaan."


Volgens de speurders zouden ze de verdachte nog voor het einde van het jaar willen confronteren met de feiten. "Al weten we niet of we dan ook de verantwoordelijke van alle incidenten te pakken zullen hebben", klinkt het nog. "Maar als één dader al op de blaren moet zitten, dan kan dit een waarschuwing zijn voor anderen met gelijkaardige bedoelingen. Over concrete motieven kan je bij zo'n mensen niet spreken. Voor mij zijn die ziek in hun hoofd", besluit De Vis.


Ook aan de Driepaal in Dilsen-Stokkem werd de afgelopen jaren regelmatig een exhibitionist gesignaleerd. Die zat soms naakt op zijn fiets in het bos, met enkel een zonnebril als 'kledingstuk'. Ondanks meerdere tips kon die dader nooit gevat worden. De laatste maanden bleven nieuwe meldingen hier ook uit.