Na veertig jaar eindelijk oplossing voor 'spookbrug'

De brug over het Albertkanaal in Oost-Ham.
Foto Karolien Coenen De brug over het Albertkanaal in Oost-Ham.
Veertig jaar lang stond de liggerbrug over het Albertkanaal in Ham bekend als een groot nutteloos werk. Nu lijkt er eindelijk een oplossing in de maak voor deze spookbrug, omdat men alsnog de N73 wil doortrekken van Tessenderlo tot Ham.

Het was in 1977 de bedoeling om met behulp van de brug Tessenderlo via Bree te verbinden met Kessenich. Op die manier zou het westen van de provincie verbonden worden met het oosten van de provincie, maar de brug werd nooit gebruikt en de rest van het traject Tessenderlo - Heppen werd nooit gerealiseerd. De spookbrug werd symbool voor verloren investeringen in Vlaanderen. In plaats van auto's, werden er enkel schapen gespot. Nu wil men de N73 toch nog wil doortrekken vanaf de E313 in Tessenderlo over het Albertkanaal tot Wasseven-Olmsesteenweg in Ham. Zo zal er uiteindelijk toch verkeer rijden over de brug. De werken en bijhorende renovatie zijn inmiddels al bezig en moeten eind 2019 afgerond worden. Op die manier zal het verkeer in de omgeving van de kolenhaven van Beringen, Ravenshout-Noord en de bedrijvenzone Truibroek ontlast worden van het vele vrachtverkeer.

8,2 miljoen euro

"Vlaanderen investeert hier 8.213.265 euro in vlotter en veiliger verkeer", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Dit project geeft ook een boost aan de lokale economie. Een heel gerichte injectie in de toekomst van Limburg".


(BVDH)