Koppel legt drugsverslaafde zoon aan ketting, maar krijgt geen straf

Themabeeld.
EPA Themabeeld.
In januari 2017 legde een Hams koppel hun 19-jarige (stief)zoon letterlijk aan de ketting. Ze hoopten op die manier de jongen van de drugs te helpen geraken. De Hasseltse strafrechter heeft het koppel schuldig verklaard, maar legt hen geen straf op.

De ouders waren ten einde raad en zagen de ketting als een laatste redmiddel. De ketting zorgde ervoor dat de jongen wel nog in de keuken en zijn bed kon geraken en ook een sanitaire stop was nog mogelijk. Volgens het koppel was hij onhandelbaar wanneer hij weer eens xtc, cannabis of speed genomen had. De jongen was volgens hen agressief en bedreigde dan zelfs zijn ouders. Er ontstond zo eens een vechtpartij. 

De moeder verklaarde dat ze niet wist dat de oplossing met de ketting verboden was. “Zijn hersenen gaan kapot aan de drugs”, klonk het radeloos.

Uiteindelijk kon de jongen de politie verwittigen, maar hij woont nog steeds bij zijn ouders. Wel volgde hij een behandeling van zes weken. “Een hond leg je aan de ketting, een jongen niet”, vatte de procureur samen. De twee ouders betalen elk 88 euro aan proceskosten en mogen de komende drie jaar geen dergelijke feiten plegen.

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft het koppel vijftigers de opschorting van de uitspraak van de veroordeling verleend gedurende een periode van drie jaar voor de wederrechtelijke vrijheidsberoving van hun drugsverslaafde stiefzoon. De ouders moeten zich wel realiseren dat ze de komende drie jaren niks strafbaars mogen plegen, want anders wordt die gunstmaatregel ingetrokken. De rechtbank heeft ijzerwaren, een ketting en hangslot verbeurd verklaard.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Vincent Van de Velde

    Als ik eerlijk moet zijn ... aan de ketting leggen vind ik geen slechte oplossing. Als je daardoor je kind clean krijgt ... toppie !!! Vroeger gaven ze gevangenen ook een bol met een ketting ... ik ben voor de herinvoering ervan.

  • Filiep Lapeire

    Verstandige Rechter, wie weet hoe ver het kan gaan als je kind verslaafd is aan dit soort dingen?