Amper 19-jarige wielrenner kan vandaag wereldkampioen para-cycling worden

Tim Celen aan het werk in Rio.
Foto LUC DEQUICK Tim Celen aan het werk in Rio.
De 19-jarige Tim Celen uit Genendijk bij Ham verschijnt vandaag aan de start van de wegrit op het WK Para-Cycling in Zuid-Afrika. Tim komt uit in de categorie 'MT2' en wordt beschouwd als een kanshebber voor de wereldtitel. "De regenboogtrui veroveren is samen met de paralympische titel mijn ultieme droom", vertelt Tim.

Tim is één van de wereldtoppers in de 'MT2'-discipline. "Dat staat voor Men Tricycle 2. Mijn handicap is hemiplegie aan de rechterkant. Daardoor heb ik minder evenwicht. In het dagelijks leven ondervind ik soms wat hinder, maar dat los ik vaak op mijn eigen manier op. Zo gebruik ik bijvoorbeeld mijn mond om mijn jas open te ritsen. Dingen waar je twee handen voor nodig hebt, lukken mij soms een stuk moeilijker", legt Tim uit.

Gerenommeerd sportman

De beperking houdt Tim niet tegen om toch een gerenommeerd sportman te worden. Sinds 2015 komt hij uit voor de nationale ploeg en zowel in 2015 als in 2016 werd hij in zijn discipline Belgisch kampioen.


Dat leverde hem in 2015 ook de ENGIE Paralympic Talent of the Year-trofee op. Op de Paralympische spelen in Rion behaalde Tim op zijn tricycle een tiende plaats in de tijdrit en zijn zesde plaats in de wegrit. Dit jaar gaat de jonge Limburger door op zijn elan met als uitschieter de zege in het Italiaanse Maniago. "Het was een onbeschrijfelijk gevoel om daar te winnen en het geeft me vertrouwen voor de toekomst", aldus de renner van Sport en Moedig Genk.

Regenboogtrui

Terwijl de Belgische tricolore en de witte UCI-leiderstrui al in een kader in de woning van Tim schitteren, kan daar dit weekend dus nog de regenboogtrui bij komen. "Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid, al liep ik wel een knieblessure op na de World Cup in Oostende. Dat is ook de reden dat ik de tijdrit niet rijd. Samen met mijn coach Remko Meeusen heb ik mijn schema zo opgebouwd om op mijn best te zijn."


Tim heeft een fanclub in de regio Ham en zij zitten deze namiddag gekluisterd aan hun computer om de livestream van de wedstrijd rond Pietermaritzburg te volgen. "Voor de rest kunnen ze terecht op social media", gaat de renner verder. De Hammenaar studeert Boekhouden-Informatica aan het Pius X-College in Tessenderlo, al betekent dat niet dat hij ook in de wedstrijden extra berekend rondrijdt. "Ik ben meer het type dat op gevoel koerst." Als de jonge snaak een medaille haalt, is dat volgens hem dankzij de steun van broer en ouders. "Ook aan mijn trainer, mijn ploeg en de trainingen met de Genendijkse wielertoeristen heb ik veel gehad." (BVDH)