“Tijd voor een nieuwe stuurman bij CD&V”: burgemeester van Ham en partijgenoot haalt hard uit naar Wouter Beke

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.
De opmars van het Vlaams Belang ging ook in Limburg massaal over de tong. Eén van de gemeenten waarin de partij uit het niets de grootste wordt, is Ham. Burgemeester Dirk De Vis (CD&V) legt zich neer bij de sterkte van de concurrent. Hij vindt het tijd om het cordon sanitaire te verbreken en pleit meteen voor een nieuwe partijvoorzitter in plaats van Wouter Beke: “Een goede denker is niet per se een goede stuurman.”

De Vis is niet verlegen om zijn mening te geven. Hij geeft meteen toe dat zijn partij opnieuw een verliezer is: “We verliezen zeker niet het zwaarst, maar het is wel altijd een beetje minder en dat ben ik beu. Het tij mag wel eens keren. Ook in Ham en in buurgemeente Leopoldsburg wordt Vlaams Belang de grootste partij en ik zie eenzelfde evolutie in de rest van Vlaanderen. Blijkbaar hechten de mensen toch veel waarde aan de dingen waar het Vlaams Belang voor staat. Dus ik vind dat we hen maar moeten laten besturen. Als zij de tweede grootste partij worden, hebben ze daar recht op.”

Geen revolutie

Volgens De Vis zou het Vlaams Belang in de meerderheid geen revolutie zijn. “Toch niet in de mate dat mensen dat verwachten. De partij is niet zo rechts als het lijkt. Veel mensen hebben een verlaten gevoel en stemmen op hen uit noodzaak en omdat ze het gevoel hebben dat ze achterlopen op de welvaart. De partij heeft socio-economisch helemaal geen rechts beleid voor ogen.”

Volgens De Vis werden de mensen de afgelopen periode voor de verkeerde zaken bang gemaakt. “Iedereen beefde voor migratie, maar als je gaat berekenen wat ons dat kost, is dat ‘peanuts’. Ook in mijn gemeente is het budget voor migratie verwaarloosbaar. Het echte probleem ligt ecologisch. De voorspelde rampspoed bedreigt ons. Helaas hebben mensen egoïstisch gestemd en niet aan de kinderen gedacht.”

Dirk De Vis, burgemeester van Ham.
Mine Dalemans Dirk De Vis, burgemeester van Ham.

Te pletter varen

De burgemeester van Ham vindt dat de partij geen duidelijke standpunten had omtrent migratie, mobiliteit en ecologie. “Op die manier varen we te pletter. Ik heb Wouter (Beke, red.) graag, maar hij is geen goede stuurman. We hebben niet de vooruitgang gemaakt die we verwachtten. Hij voelt niet goed aan vanwaar de wind komt en het is niet omdat hij een goede denker is, dat hij ook een goede voorzitter is.”

Volgens partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) heeft iedereen het gewicht van het migratiepact onderschat, maar hij ziet in CD&V geen bondgenoot voor Vlaams Belang. Over zijn positie als voorzitter wou hij nog niet te veel zeggen. Hij kaatste de opmerking van De Vis terug door te stellen dat ook Ham een nieuwe stuurman zal krijgen. De Vis stopt immers eind dit jaar als burgemeester en wordt opgevolgd door partijgenoot Marc Heselmans. Limburgs lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Lode Ceyssens benadrukt dat de positie van Beke niet ter discussie staat. “Ook al worden we niet vrolijk van de resultaten", laat hij optekenen. 
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Ook den deze snapt het nog niet!Ons bestelen om ocmw te spelen voor de halve wereld en gulzige politici die hun eigen volk NIKS gunnen en daarbovenop ons ook nog eens durven te overladen met alle zonden vd wereld! Dát zijn de redenen! Plátbelast en uitgeperst worden in eigen land en dan nog minachtend bespuwd worden door eigen politici!

 • Wilfried Vanden Berg

  Zolang je met mensen zoals Peeters blijft werken gaat je partij achteruit. Veel beloven, veel show, veel gebakken lucht verkopen, en dan nog eens afgaan zoals een gieter in Antwerpen? Dat zegt toch genoeg ? En dan wil men die man nog naar Europa sturen ? Dit is echt om grijze haren van te krijgen. Hoe dom kan men nog worden bij CD&V?

 • Serge Aernoudt

  Ik wist dat al jaren. Arco heeft hun de das omgedaan. Ik had hem nog verwittigd maar nul gehoor. Dus, stem naar...

 • Patrik De Weirdt

  Het wordt tijd dat de CD&V eindelijk eens een partijvoorzitter krijgt die luistert naar wat zijn aanhang bezig houdt en niet alleen naar zijn eigen ideeën. Hij heeft te lang een "goed-nieuwsshow" opgevoerd in plaats van zich bezig te houden met de werkelijke problemen.

 • Rudi Adriaensen

  Hopelijk denken ze eens goed na waar al die christelijke kiezers gebleven zijn maar nee nog steeds vecht men de resultaten aan met wij houden stand op bepaalde plaatsen het is een vanzelfsprekendheid dat hun einde nadert door de nieuwe samenstelling van onze maatschappij die deze normen niet hanteren !