Zwarte Piet blijft even zwart

ORGANISATOREN SINTERKLAASINTREDE WILLEN TRADITIE NIET OPOFFEREN NA HEISA

Geert Willemijns.
Mozkito Geert Willemijns.
De Zwarte Pieten zien er dit jaar in Halle en omstreken hetzelfde uit als vroeger. Ondanks alle heisa rond de huidskleur van de helpers van Sinterklaas, vindt Geert Willemijns van de Comedy Club Groot-Halle het belachelijk om Pieten met roetvegen en op sportschoenen de straat op te sturen. "Het is jammer dat de traditie opgeofferd wordt."

Geert Willemijns en zijn vrienden van de Comedy Club Groot-Halle maken al enkele jaren kinderen blij door Sinterklaas op pad te sturen met zijn Zwarte Pieten. Tientallen huisbezoeken leggen ze af, maar ook de intrede in Merchtem staat op het programma, net als vele grote sinterklaasfeesten. Terwijl in Antwerpen zelfs de VRT buigt voor de kritiek en een aangepaste Piet de straat op stuurt, zal de Sint van de Comedy Club net dezelfde Zwarte Pieten meebrengen als andere jaren.


"Volgens de legende heeft Sinterklaas kindslaven bevrijd", zegt Geert. "Dat zijn dan de Zwarte Pieten die Sinterklaas nu meehelpen. Zwarte Piet is dus gewoon zijn vriend en al zeker geen slaaf. Maar omdat enkele mensen nu moeilijk doen, moet die hele traditie maar afgevoerd worden. Zwarte Piet is toch geen scheldwoord?"


Sinterklaas brengt dus klassieke Pieten mee naar Halle en omstreken. Volgens Geert heeft niemand daar problemen mee. "Integendeel, de mensen willen zelfs een echte Zwarte Piet. In Merchtem wilden ze ook zeker zijn dat de Pieten die de kinderen al jaren kennen, er bij zullen zijn. Niemand neemt er aanstoot aan. Onze agenda staat trouwens goed vol, niemand klaagt."


Wanneer Sinterklaas op zaterdag 21 november zijn intrede maakt in Halle, zullen de Zwarte Pieten dus even zwart zijn als vroeger. Carnavalorganisator Halattraction haalt de Sint samen met de Verenigde Handelaars van Halle naar Halle.

Herkenbaar

"We kiezen voor de Zwarte Piet die we al jaren kennen", zegt Bart Mary van Halattraction. "Voor de kinderen is die het meest herkenbaar en de traditie moet blijven bestaan. Er is ook geen enkele wet die ons oplegt om een andere richting in te slaan, dus waarom zouden we het nu anders doen?" In sommige steden en gemeenten leidde de komst van de Sint en zijn Pieten zelfs tot politieke discussies, maar in Halle laat het stadsbestuur de organisatoren gewoon de vrije keuze.


"Als er ooit regels opgelegd worden, willen we ons daar best naar schikken", geeft Bart Mary nog mee.