Zepura biedt workshops aan: “Zelf wasmiddel of douchegel maken? Het kost je maar 20 minuten tijd”

Kristien Vanspauwen heeft met Zepura intussen al een heel assortiment aan producten dat ze de deelnemers aan de workshops kan aanleren.
Mozkito Kristien Vanspauwen heeft met Zepura intussen al een heel assortiment aan producten dat ze de deelnemers aan de workshops kan aanleren.
Kristien Vanspauwen en haar gezin gebruiken enkel nog zelfgemaakte verzorgings- en schoonmaakproducten. Twee jaar geleden maakte ze een eerste fles wasmiddel en al snel volgden allesreinigers, douchegels en andere middeltjes. Ze geeft met haar bedrijfje Zepura voortaan zelf workshops. “De producten maken is niet moeilijk”, vertelt Kristien. “De meeste ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt.”

De schoonmaak- en verzorgingsproducten die in de rekken van de supermarkten staan zitten vaak vol met ingrediënten die we niet kennen. “Dat zette me aan het denken”, zegt Kristien. “De etiketten moet je ontcijferen. En heel wat van die ingrediënten zijn niet goed voor ons en het milieu. “Er zitten microplastics in de producten, maar ook agressieve vuiloplossers en synthetische geuren. Twee jaar geleden maakte ik een eerste fles wasmiddel. Wat later probeerde ik schoonmaakmiddel, scrubs en douchegel uit. Ik volgde heel wat workshops en merkte dat die hier in de streek altijd snel volzet waren. Nu ik me helemaal bijgeschoold heb, besloot ik om in bijberoep een bedrijfje op te richten. Met Zepura geef ik workshops. Ik vertel wat er in de ongezonde producten zit, maar vooral hoe ze die met natuurlijke middeltjes zelf kunnen maken.”

Maanden bewaren

Wie denkt dat je uren zoet bent met dit klusje vergist zich. “Dat duurt meestal amper twintig minuten”, weet Kristien. “Ingrediënten zoals sodakristallen, karitéboter, azijn of groene en zwarte zeep kan je gewoon in de supermarkt vinden. In de natuurwinkels kan je onder andere etherische oliën en plantaardige glycerine kopen. Je kan de producten in grote hoeveelheden maken en meteen maanden bewaren.”

Iedereen is zich bewuster van het milieu en de afvalberg die we creëren. Alleen al de hoeveelheid microplastics die we produceren is een ramp voor de natuur.

Kristien Vanspauwen, Zepura

Veel interesse

Kristien geeft de komende weken workshops bij vzw Mirlo aan de Meiboom in Halle, maar ook in het babycafé in Schepdaal en zelfs in Hasselt is Zepura al geboekt. Wie wil, kan Zepura boeken met een groep vriendinnen en dan komt Kristien aan huis. “Ik stel vast dat er veel interesse is om zelf aan de slag te gaan”, vertelt Kristien. “Mensen denken meer dan vroeger na over wat ze verbruiken. Iedereen is zich bewuster van het milieu en de afvalberg die we creëren. Alleen al de hoeveelheid microplastics die we produceren is een ramp voor de natuur. Tegelijk willen we ons lichaam verzorgen en dan werk je liever met producten die zacht zijn voor je huid. Door de producten zelf te maken keren we terug naar grootmoeders tijd. Het is pas na de Tweede Wereldoorlog dat al die synthetische dingen op de markt kwamen. Maar pas nu beseffen we wat een gevolgen die hebben op het milieu en op ons.”

Gezonder haar

Kristien ondervindt zelf ook al de voordelen van de natuurlijke producten die ze maakt. “Mijn kapper vindt dat mijn haar er gezonder uitziet dan vroeger”, vertelt ze. “Ik was overgeschakeld naar een zelfgemaakte shampoo. In de shampoos die je tegenwoordig koopt zitten vaak siliconen om je haar er kunstmatig gezond te laten uitzien. Maar neem dat kunstmatig laagje weg en dan is je haar helemaal niet zo glanzend gezond. En zulke dingen merken we in ons gezin wel vaker op. Als ik poets dan blijven mijn handen zacht. Alleen al die resultaten maken het de moeite waard om zelf de die producten te maken.” Meer informatie over Zepura kan je hier  vinden of op de Facebookpagina van Zepura.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paul janssen

  Terug naar de jaren van voor de tweede wereldoorlog?

 • Peeters Freddy

  Geen enkele kapper zal zeggen dat de klant slecht haar heeft. Op de foto is duidelijk te zien dat ze plastiek gebruikt ipv glas.

 • Kristien Vanspauwen

  Dag Jelle, een terechte vraag. Ik maak ook producten in glazen verpakking maar die zijn in de minderheid, want duur en moeilijk te vinden. Maar wist je dat plastic op zich niet het probleem is? Het is ons wegwerpgedrag dat voor ellende zorgt. Plastic is oersterk, dus als je de verpakking goed onderhoudt en reinigt, kan je ze quasi eindeloos gebruiken... En komt het niet in het milieu terecht :-)

 • Ronald Van Beneden

  Niets belet je om het zelf te maken en in een glazen fles te bewaren. De plastiek fles is trouwens milieuvriendelijker bij eenmalig gebruik en mits gerecycleerd geen probleem voor het milieu.

 • jelle Van Campenhout

  Wel jammer dat al haar producten in plastieken flessen zit... Ook al worden ze herbruikt