Werkgroep toont de oorlogslittekens van Hondzocht

Leden van Oud-Halle tonen enkele voorwerpen die in de tentoonstelling aan bod komen, zoals wapens en gravures.
Foto Mozkito Leden van Oud-Halle tonen enkele voorwerpen die in de tentoonstelling aan bod komen, zoals wapens en gravures.
De Werkgroep Oud-Halle organiseert vanaf 16 april de tentoonstelling 'Oorlogsterreur en Kindertrauma's', in de Malavisé-hoeve in Lembeek. Bezoekers krijgen er te zien hoe oorlog door de eeuwen heen het gehucht Hondzocht niet ontzien heeft.

"Hondzocht is vaak het decor van strijdgewoel geweest", zegt Ghislain Stas van Oud-Halle. "Een oude kanonskogel die door een inwoner gevonden werd, brengt bijvoorbeeld de herinnering terug aan de beschieting van Halle in de zeventiende eeuw, door de troepen van Lodewijk XIV. Er is ook een gravure die bewijst dat Willem III, koning van Engeland, op 10 augustus 1675 neerstreek in Lembeek. Hondzocht was ook de plaats waar heel wat troepen verzamelden voor de beslissende Slag om Waterloo, in 1815 tegen Napoleon. In de meer recentere geschiedenis werd Hondzocht in 1944 als eerste Vlaamse dorpje bevrijd van de Duitse bezetter, met veel leed tot gevolg."

Lezingen

In de weekends van 16, 23 en 30 april kan je de tentoonstelling bezoeken tussen 10 uur en 12 uur, en 14 uur en 17 uur. Op 1 april is er om 20 uur ook een lezing van dokter Ignaas Lindemans over 'Oorlogsterreur en Kindertrauma's'. Op 15 april brengt Herman Vandormael de voordracht 'Een ster op je jas', over Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen werden. De Malavisé-hoeve vind je in de Malaviséstraat 30 in Lembeek. (BKH)