Vrijspraak voor Roemeen die betrokken was bij vechtpartij in jeugdhuis

Baert Marc
Een Roemeen is vrijgesproken voor een bijna fataal afgelopen ruzie in een Hals jeugdhuis. Een jongeman kreeg daar een klap van een andere klant. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, maar uiteindelijk moest de man met levensbedreigende verwondingen opgenomen worden in het ziekenhuis. De Roemeen riskeerde 15 maanden cel maar de rechtbank oordeelde dat er te veel twijfel was over zijn betrokkenheid.

Op 7 mei 2017 was Niculai B. samen met drie landgenoten aan het drinken in het jeugdhuis. De vier raakten serieus boven hun theewater en vielen de vrouwelijke klanten lastig. Toen een klant hier een opmerking over maakte kwam het tot wat duw- en trekwerk. “Een van de vier gaf hem hierop een stevige slag op zijn kaak”, aldus het parket bij de behandeling van de zaak vorige maand. Het slachtoffer moest even bekomen maar ging uiteindelijk toch naar een naburig ziekenhuis. Toen de schade leek mee te vallen verliet hij het ziekenhuis. Een uur later stond hij er echter terug met hevige pijnen. De man werd meteen naar het UZ Jette gebracht waar hij in een kunstmatige coma werd gebracht. De man bleek door de slag immers een scheurtje in zijn luchtpijp te hebben opgelopen, wat levensbedreigende gevolgen kon hebben.

“Van dat kleine duwtje?”

Toen B. hiermee geconfronteerd werd bij de politie, barstte hij in lachen uit. “Van dat kleine duwtje dat ik gaf? Kan niet”, klonk het. De andere drie ontkenden slagen te hebben uitgedeeld. Het slachtoffer wees naar een man met een roze T-shirt die hem een slag had gegeven. Ook een getuige bevestigde dit. “En zijn compagnons verklaarden dat enkel B. zo’n T-shirt aanhad”, aldus het parket, dat daarom enkel B. vervolgde. Hij riskeert een celstraf van 15 maanden, waarvan een deel met uitstel. Toch was er veel twijfel in het dossier.  “Andere getuigen wezen een andere dader aan. Ook het slachtoffer is niet zeker. Als er ergens twijfel is, dan is het toch wel in deze zaak. Mijn cliënt ontkent resoluut hem een slag gegeven te hebben”, aldus zijn advocate Julie Crowet. De rechtbank had oren naar het pleidooi van de strafpleitster en sprak de man vrij.