Vechtersbazen aan station hebben wel degelijk geschoten

In het filmpje is te zien hoe één van de jongens een wapen bovenhaalt, waarna een knal weerklinkt en er een rookwolk te zien is.
Screenshot In het filmpje is te zien hoe één van de jongens een wapen bovenhaalt, waarna een knal weerklinkt en er een rookwolk te zien is.

Op Facebook is een filmpje opgedoken van de vechtpartij aan het station van Halle, vorige donderdag. De beelden tonen duidelijk dat er wel degelijk geschoten werd, al gaat het vermoedelijk om een alarm- of pepperspraypistool.


Bij de vechtpartij waren zeven jongeren betrokken: zes van hen vielen één slachtoffer aan. Volgens politiecommissaris Christian Steens ging het om een "vervolg van een ruzie die op school begonnen was". Hij bevestigde ook dat de opgeroepen ploegen via de radio te horen kregen dat er geschoten was, maar of dat ook echt zo was, kon niet bevestigd worden.


Daags nadien liet politiewoordvoerster Anneleen Adang weten dat het slachtoffer lichtgewond raakte aan het hoofd, en na verzorging weer naar huis mocht. "Op basis van zijn verhoor en camerabeelden konden al enkele verdachten geïdentificeerd worden", klonk het toen. "Zij zullen eerstdaags uitgenodigd worden voor hun eigen verhoor." Maar of er wapens gebruikt werden tijdens de vechtpartij, kon ook zij niet bevestigen.

Tranende ogen

In het filmpje dat zondagavond op sociale media verscheen, is evenwel duidelijk te zien dat er met een pistool geschoten werd. Een meisje verklaarde donderdagavond ook al dat ze na een knal last had gekregen van tranende ogen. Mogelijk gaat het dus om een pepperspraypistool.


Dirk Pieters (CD&V), burgemeester van Halle, heeft intussen op het filmpje gereageerd via een bericht op Facebook. "Het onderzoek naar de feiten is lopende, en de nieuwe beelden zullen samen met de camerabeelden aan het station gebruikt worden om het dossier verder aan te vullen", zegt hij. "Ik betreur ten zeerste dat er mensen zijn die ontzettend belangrijk bewijsmateriaal op Facebook posten, zonder dit over te maken aan de politiediensten."


Pieters en de politie benadrukken intussen dat het aantal criminele feiten aan het station gevoelig gedaald is na onder meer een reeks grote controleacties. "En de veiligheid aan het station blijft zowel voor mij als de politie een absolute topprioriteit", besluit de burgemeester. (TVP)


Bekijk het filmpje op onze website: www.hln.be/regio/halle